Wieprzowina słodko - kwaśna
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g polędwiczki wieprzowej
2 czerwone papryki
1 duża czerwona cebula
1 biała część pora ok 15 cm
5 plastrów ananasa z puszki
10 g grzybów Mun
5 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżka jasnego sosu sojowego
0.5 szklanki oleju
2 łyżka klarowanego masła
720 ml wody
200 ml słodkiego sosu chili
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka łyżeczka sosu Sriracha
4 łyżka soku ananasowego (z puszki z plastrami ananasa)
1.5 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Mięso umyć i oczyścić z błonek, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojone mięso wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i odstawić na ok 15 min do lodówki. 1 łyżkę sosu sojowego pozostawić do sosu słodko - kwaśnego. Po tym czasie mięso oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa równo został pokryty mąką.
Etap 2 /7
Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia rozgrzać ¼ szklanki oleju. Na rozgrzanym oleju podsmażać opanierowane kawałki mięsa na lekko złoty kolor. Tę czynność trzeba będzie wykonać przynajmniej dwa razy. Przed obsmażaniem kolejnej partii mięsa do misy należy dolać ponownie ¼ szklanki oleju. Obsmażone mięso odkładać do miski. Misę Multicookera umyć i osuszyć.
Etap 3 /7
Do misy ponownie przełożyć podsmażone mięso i wlać 600 ml wody. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM. W tym czasie przygotować warzywa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pora umyć i pokroić w grubsze półplastry. Ananasa pokroić na mniejsze cząstki. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok 30 min, następnie odcedzić na sitku.
Etap 4 /7
Po zakończonym procesie gotowania mięso wyjąć do miski i na chwilę odstawić na bok. Misę Multicookera ponownie umyć i osuszyć.
Etap 5 /7
W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić na bok.
Etap 6 /7
Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Na maśle zeszklić przez ok 2 min cebulę. Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć ok 1 min. W kolejnym kroku dodać odcedzone grzyby, pora i ananasa. Wymieszać i smażyć kolejną minutę. Do podsmażonych warzyw wlać wcześniej przygotowany sos oraz ponownie przełożyć podgotowane mięso i wszystko delikatnie wymieszać.
Etap 7 /7
Zamknąć pokrywę urządzenia i raz jeszcze uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM. Po ugotowaniu ostrożnie otworzyć urządzenie i podawać gotowe danie z ryżem lub makaronem. Można dodatkowo całość posypać sezamem. Smacznego!