Zapiekane figi wg Kiszki Ziemniaczanej
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Zapiekane figi wg Kiszki Ziemniaczanej

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 4 Figa

  • 4 Plastry sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)

  • Orzech włoski

  • Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Oliwy z oliwek

  • 1 łyżka Sok z limonki

  • 0.5 łyżeczka Miód

  • 1 szczypta Pieprz cytrynowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 4 Figa
  • 4 Plastry sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
  • Orzech włoski
  • Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Oliwy z oliwek
  • 1łyżka Sok z limonki
  • 0.5łyżeczka Miód
  • 1szczypta Pieprz cytrynowy

Etap 2 /6

Figi natnij na krzyż do 3/4 głębokości. Zwróć uwagę, aby nie przeciąć owoców całkowicie.

  • 4 Figa

Etap 3 /6

Do każdej figi włóż kawałki sera pleśniowego (wypełnij każdy zakamarek) i odrobinę pokruszonych orzechów włoskich.

  • 4 Figa
  • 4 Plastry sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
  • Orzech włoski

Etap 4 /6

Przenieś owoce do misy Cook4me. Skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Nałóż pokrywę do zapiekania Extra Crisp – wybierz program nr 1 (pieczenie) przez 10 minut i uruchom urządzenie.

  • Oliwa z oliwek

Etap 5 /6

W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem i sokiem z limonki.

  • 2łyżka Oliwy z oliwek
  • 1łyżka Sok z limonki
  • 0.5łyżeczka Miód

Etap 6 /6

Bardzo delikatnie przełóż figi na talerz. Polej dressingiem i obsyp pieprzem cytrynowym. Od razu podawaj. Owoce te można jeść ze skórką.