Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
- Całkowity czas 36 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Ziemniaków
150 g Boczku wędzonego
100 g Cebuli
1 łyżka Masła
300 ml Śmietanki 30%
2 Jajka
Sól, pieprz
2 łyżeczka Gałki muszkatołowej
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
1.5 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
120 g Startego sera cheddar
Kilka pomidorków koktajlowych
Grubego szczypiorku
1.5 l Wody
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Ziemniaki obieramy i wkładamy do urządzenia. Wlewamy wodę i gotujemy przez 8 min pod ciśnieniem. Wyciągamy z urządzenia i zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy wodę i przecieramy do sucha naczynie w Cook4me.
Etap 2 /7
Do urządzenia wrzucamy drobno posiekany boczek i podsmażamy przez 6 min, mieszając. Odkładamy na osobne naczynie do ostudzenia.
Etap 3 /7
W Cook4me rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy przez 4 min, mieszając.
Etap 4 /7
Formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Można go wcześniej zmoczyć wodą i wycisnąć, aby był bardziej „plastyczny”. Zimne ziemniaki kroimy w grube plasterki i układamy w formie do zapiekania (mogą na siebie zachodzić i mają przykryć całe dno). Następnie na ziemniaki dajemy cebulę i boczek.
Etap 5 /7
Śmietankę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową masą zalewamy zapiekankę. Wszystko posypujemy obficie startym serem. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i układamy na zapiekance.
Etap 6 /7
Do Cook4me wkładamy formę z zapiekanką i zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy temperaturę 180° i zapiekamy przez 28 min.
Etap 7 /7
Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.