Ziemniaki "szewskie" wg mojego Taty
Przepis według Piotrek

Ziemniaki "szewskie" wg mojego Taty

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 6 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    46 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1.2 kg ziemniaków

  • 2 duże marchewki

  • 2 duże cebule

  • 0.5 pora (może być część zielona)

  • 400 g boczku lub kiełbasy

  • 3 ząbki czosnku

  • 0.5 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 0.5 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 300 ml bulionu warzywnego (może być rozpuszczona kostka warzywna)

  • 1.5 łyżeczka suszonego koperku (może być posiekany świeży)

  • 1 łyżeczka soli

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz, umyj i pokrój w plasterki ziemniaki, cebulę, pora, marchewki najlepiej korzystając z szatkownicy

  • 1.2kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 0.5 pora (może być część zielona)

Etap 2 /6

Obierz i pokrój czosnek w drobną kostkę

  • 3 ząbki czosnku

Etap 3 /6

Pokrój w słupki boczek. Jeśli użyjesz kiełbasę to obierz ją że skóry i pokrój w półplasterki

  • 400g boczku lub kiełbasy

Etap 4 /6

Do naczynia układaj naprzemiennymi warstwami boczek lub kiełbasę, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, boczek, ziemniaki, pora, marchewkę tak by ostatnią warstwą były ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posói i posyp przyprawami. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp suszonym lub świeżym koperkiem

  • 1.2kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 0.5 pora (może być część zielona)
  • 400g boczku lub kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.5łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0.5łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1.5łyżeczka suszonego koperku (może być posiekany świeży)
  • 1łyżeczka soli

Etap 5 /6

Wlać 300 ml bulionu tak by nie spłukać przypraw z ułożonych wczesnej warstw. Gotować pod ciśnieniem 11 minut.

  • 300ml bulionu warzywnego (może być rozpuszczona kostka warzywna)

Etap 6 /6

Po zakończeniu gotowania zastosować utrzymywanie ciepła