Zupa koperkowa z pulpecikami wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zupa koperkowa z pulpecikami wg Kiszki

Review 4 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 31 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    11 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1200 ml Bulion

  • 6 g Ziemniak

  • 150 g Marchew

  • 70 g Cebula

  • 1 laska Seler naciowy

  • 2 Czosnek

  • 1 liść Liść laurowy

  • 2 Ziele angielskie

  • 4 łyżka Koperek

  • 1 łyżka Olej

  • 1 łyżka Masło

  • 3 łyżka Śmietana 30%

  • 1 łyżka Śmietankowy serek topiony

  • Sól, pieprz

  • 400 g Mięso mielone z indyka

  • 1 garść Dymka

  • 1 łyżeczka Sól

  • 0.5 Kajzerka

  • 0.5 łyżeczka Musztarda

  • 0.33 łyżeczka Pieprz ziołowy

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Pokrój warzywa: ziemniaki w kostkę, marchewkę w drobną kostkę, cebulę poszatkuj, laskę selera pokrój na małe kawałki, ząbki czosnku posiekaj. Namocz w wodzie kajzerkę i odciśnij.

Etap 2 /6

Zacznij od przygotowania pulpecików: wymieszaj w misce mięso mielone, 1 garść drobno poszatkowanej dymki, 1/3 łyżeczki soli, namoczoną wcześniej kajzerkę, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptę czarnego pieprzu. Nabieraj łyżką odrobinę masy i w dłoniach roluj niewielkie kuleczki – ok. 12 gramowe – takie na jeden kęs. Jeśli masa mocno lepi się do dłoni, wystarczy że zwilżysz odrobinę ręce w zimnej wodzie. Mięso wtedy nie będzie przywierało do palców i uformujesz zgrabne kuleczki.

  • 400g Mięso mielone z indyka
  • 1garść Dymka
  • 1łyżeczka Sól
  • 0.5 Kajzerka
  • 0.5łyżeczka Musztarda
  • 0.33łyżeczka Pieprz ziołowy
  • szczypta Pieprz

Etap 3 /6

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć pulpeciki. Obsmaż je przez kilka minut. Mięso nie musi być całkowicie usmażone.

  • 1łyżka Olej

Etap 4 /6

Gotowe pulpeciki przełóż na talerz. Do urządzenia dodaj masło i wrzuć marchewkę, seler, cebulę. Po minucie dorzuć czosnek i ziemniaki.

  • 6g Ziemniak
  • 150g Marchew
  • 70g Cebula
  • 1laska Seler naciowy
  • 2 Czosnek
  • 1łyżka Masło

Etap 5 /6

Do warzyw dodaj wcześniej podsmażone pulpety, bulion, liść laurowy, 2 ziela angielskie. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 1200ml Bulion
  • 1liść Liść laurowy
  • 2 Ziele angielskie

Etap 6 /6

Podnieś pokrywę, dodaj serek topiony. Możesz go wcześniej rozrobić odlewając odrobinę zupy. Dodaj drobno pocięty koperek (bez twardych łodyżek) i wlej śmietanę. Możesz wszystko poddusić przez ok. 2 minuty, ale nie jest to krok konieczny.

  • 4łyżka Koperek
  • 3łyżka Śmietana 30%
  • 1łyżka Śmietankowy serek topiony