Zupa koperkowa z pulpecikami wg Kiszki
- Całkowity czas 31 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1200 ml Bulion
6 g Ziemniak
150 g Marchew
70 g Cebula
1 laska Seler naciowy
2 Czosnek
1 liść Liść laurowy
2 Ziele angielskie
4 łyżka Koperek
1 łyżka Olej
1 łyżka Masło
3 łyżka Śmietana 30%
1 łyżka Śmietankowy serek topiony
Sól, pieprz
400 g Mięso mielone z indyka
1 garść Dymka
1 łyżeczka Sól
0.5 Kajzerka
0.5 łyżeczka Musztarda
0.33 łyżeczka Pieprz ziołowy
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Pokrój warzywa: ziemniaki w kostkę, marchewkę w drobną kostkę, cebulę poszatkuj, laskę selera pokrój na małe kawałki, ząbki czosnku posiekaj. Namocz w wodzie kajzerkę i odciśnij.
Etap 2 /6
Zacznij od przygotowania pulpecików: wymieszaj w misce mięso mielone, 1 garść drobno poszatkowanej dymki, 1/3 łyżeczki soli, namoczoną wcześniej kajzerkę, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptę czarnego pieprzu. Nabieraj łyżką odrobinę masy i w dłoniach roluj niewielkie kuleczki – ok. 12 gramowe – takie na jeden kęs. Jeśli masa mocno lepi się do dłoni, wystarczy że zwilżysz odrobinę ręce w zimnej wodzie. Mięso wtedy nie będzie przywierało do palców i uformujesz zgrabne kuleczki.
Etap 3 /6
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć pulpeciki. Obsmaż je przez kilka minut. Mięso nie musi być całkowicie usmażone.
Etap 4 /6
Gotowe pulpeciki przełóż na talerz. Do urządzenia dodaj masło i wrzuć marchewkę, seler, cebulę. Po minucie dorzuć czosnek i ziemniaki.
Etap 5 /6
Do warzyw dodaj wcześniej podsmażone pulpety, bulion, liść laurowy, 2 ziela angielskie. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Podnieś pokrywę, dodaj serek topiony. Możesz go wcześniej rozrobić odlewając odrobinę zupy. Dodaj drobno pocięty koperek (bez twardych łodyżek) i wlej śmietanę. Możesz wszystko poddusić przez ok. 2 minuty, ale nie jest to krok konieczny.