Zupa szparagowa z serem feta - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Zupa szparagowa z serem feta

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Ziemniaki

  • 600 g Szparagi

  • 2 l Bulion

  • 500 ml Woda

  • 100 g Masło

  • 200 ml Śmietana 18%

  • 200 g Ser feta

  • 1 łyżeczka Majeranek

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

  • 0.5 łyżeczka Pieprz cytrynowy

  • 0.5 łyżeczka Bazylia

  • Koperek

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki. Odłam jasne i twarde końce szparagów (same powinny się złamać we właściwym miejscu). Resztę pokrój na kawałki.

Etap 2 /8

Do Cook4me wlej 500 ml wody i wrzuć 300 g szparagów. Gotuj pod ciśnieniem przez 10 min.

Etap 3 /8

Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij ugotowane szparagi i zblenduj je na gładką masę. Wylej wodę z misy.

Etap 4 /8

Do Cook4me włóż masło i je roztop.

  • 100g Masło

Etap 5 /8

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmaż przez 10 min mieszając od czasu do czasu.

  • 500g Ziemniaki

Etap 6 /8

Następnie do ziemniaków dodaj pozostałe nieugotowane 300 g szparagów i podsmażaj całość przez 5 min w trybie średnie podsmażenie mieszając delikatnie.

Etap 7 /8

Wlej bulion, dodaj zblendowane szparagi, przyprawy, śmietanę i koperek. Wymieszaj. Gotuj w trybie wysokie ciśnienie przez 10 min.

  • 2l Bulion
  • 200ml Śmietana 18%
  • 1łyżeczka Majeranek
  • 1łyżeczka Sok z cytryny
  • 0.5łyżeczka Pieprz cytrynowy
  • 0.5łyżeczka Bazylia
  • pęczek Koperek
  • Sól

Etap 8 /8

Przelej zupę do talerzy lub miseczek i dodaj fetę.

  • 200g Ser feta