Farsz w stylu amerykańskim
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
20 g Masło
2 łodyga Seler naciowy
1 szt. Cebula
3 goździk Czosnek
200 ml Bulion warzywny
250 g Chleb czerstwy
Sól
Pieprz
1 łyżka Natka pietruszki
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 2 /5
Rozgrzej oliwę z oliwek i masło w garnku. Dodaj pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż warzywa się zeszklą. Wlej bulion warzywny i przykryj. Gotuj przez 10 minut.
Etap 3 /5
Gdy farsz będzie gotowy, dodaj chleb pokrojony w kostki i wymieszaj, aby wchłonęły sok z warzyw. Na tym etapie nie mieszaj zbyt długo.
Etap 4 /5
Wstaw garnek (bez pokrywki) do piekarnika i piecz przez 20 minut, aż farsz się zarumieni.
Etap 5 /5
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu po przygotowaniu. Farsz powinien być chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
