Angielskie bułeczki z borówkami
- Całkowity czas 13 min.
- 13 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 sztuki
150 g Mąki pszennej (1 szklanka)
30 g Zimnego masła
115 ml Maślanki
75 g Borówek (pół szklanki)
1 łyżeczka Soli
1.5 łyżeczka Proszku do pieczenia
1 łyżeczka Cukru
1 łyżka Cukru waniliowego
Skórka otarta z połowy cytryny
1 Jajko
1 łyżka Oleju roślinnego
Mascarpone (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /9
Do sporej miski wsyp suche składniki „bułeczek”. Zamieszaj wszystko dokładnie łyżką.
Etap 3 /9
Dorzuć zimne masło pokrojone w małą kosteczkę. Zacznij palcami rozdrabniać masło (tak jak przygotowuje się kruszonkę). Powinny pozostać w mące jego małe kawałeczki. Dolej maślankę, wsyp skórkę (tylko żółtą część otartą z połowy cytryny) i krótko zamieszaj łyżką, tylko do zlepienia się ciasta.
Etap 4 /9
Na koniec dosyp borówki i przemieszaj wszystko krótko i delikatnie.
Etap 5 /9
Na stolnicę lub blat nasyp trochę mąki i przełóż ciasto. Uformuj (bej zagniatania) kształt dysku na grubość ok. 2 cm. Wierzch także oprósz mąką.
Etap 6 /9
Szklanką wykrawaj kółka. Ostatnie dwie „bułeczki” uformuj ze ścinków ciasta. Pamiętaj, żeby długo nie pracować z tym ciastem.
Etap 7 /9
Kratkę frytkownicy posmaruj olejem. Przełóż delikatnie wszystkie bułeczki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Etap 8 /9
Piecz w 185°C do 12 minut. Następnie przełóż je na drugą stronę i dopiecz jeszcze 3-4 minuty.
Etap 9 /9
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Możesz je rozcinać na połowę i smarować grubo mascarpone.