Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Składniki na PRZECIER:
1.3 kg Jabłka (Royal Gala lub Golden)
380 g Gruszki
7 cl Woda
1 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy
Składniki na KRUSZONKĘ:
50 g Masło niesolone
50 g Cukier trzcinowy
75 g Mąka cukiernicza
Składniki na DEKORACJĘ:
15 g Masło niesolone
20 g Cukier trzcinowy
Składniki na KREM:
30 cl Śmietanka kremówka 30%
15 g Cukier puder
1 łyżeczka Woda z kwiatów pomarańczy
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz jabłka i gruszki, odłóż dwa jabłka na bok. Przekrój je na pół. Usuń nasiona i każdą połówkę pokrój na sześć kawałków.
Etap 2 /7
Umieść jabłka, gruszki i wodę w dużym garnku. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy owoce będą ugotowane, zdejmij z ognia i zmiksuj przecier blenderem ręcznym przez 5 minut, aby uzyskać gładki, jednolity przecier. Dodaj wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia i odstaw do lodówki.
Etap 3 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj masło, cukier trzcinowy i mąkę, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Jeśli masło jest zbyt miękkie, włóż mieszankę do lodówki na 20 minut, a następnie zagnieć ponownie. Równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut.
Etap 4 /7
Wyjmij blaszkę z piekarnika i rozkrusz ciastka łopatką. Mieszanina powinna być krucha. Piecz przez kolejne 5 minut, aby ciastka się skarmelizowały. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie odstaw.
Etap 5 /7
Pokrój dwa pozostawione jabłka na średniej wielkości kostki o bokach 1 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż sygnał termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj masło. Dodaj kostki jabłek i lekko zrumień przez 5 minut. Na koniec dodaj cukier trzcinowy, aby skarmelizować jabłka. Odstaw.
Etap 6 /7
W bardzo zimnej misce ubij lekko kremówkę, aby uzyskać konsystencję bardzo delikatnie ubitej śmietany. Dodaj cukier puder i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
Etap 7 /7
Nałóż przecier do werynek. Dodaj kopiastą łyżkę ciasteczek. Ułóż skarmelizowane kostki jabłek wokół krawędzi. Na koniec dodaj kleks kremu z wody kwiatowej pomarańczy. Smacznego!