Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

6 osób

  • Składniki na PRZECIER:

  • 1.3 kg Jabłka (Royal Gala lub Golden)

  • 380 g Gruszki

  • 7 cl Woda

  • 1 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy

  • Składniki na KRUSZONKĘ:

  • 50 g Masło niesolone

  • 50 g Cukier trzcinowy

  • 75 g Mąka cukiernicza

  • Składniki na DEKORACJĘ:

  • 15 g Masło niesolone

  • 20 g Cukier trzcinowy

  • Składniki na KREM:

  • 30 cl Śmietanka kremówka 30%

  • 15 g Cukier puder

  • 1 łyżeczka Woda z kwiatów pomarańczy

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz jabłka i gruszki, odłóż dwa jabłka na bok. Przekrój je na pół. Usuń nasiona i każdą połówkę pokrój na sześć kawałków.

  • 1.3kg Jabłka (Royal Gala lub Golden)
  • 380g Gruszki

Etap 2 /7

Umieść jabłka, gruszki i wodę w dużym garnku. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy owoce będą ugotowane, zdejmij z ognia i zmiksuj przecier blenderem ręcznym przez 5 minut, aby uzyskać gładki, jednolity przecier. Dodaj wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia i odstaw do lodówki.

  • 1.3kg Jabłka (Royal Gala lub Golden)
  • 380g Gruszki
  • 7cl Woda
  • 1łyżka Woda z kwiatów pomarańczy
  • Garnek

Etap 3 /7

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj masło, cukier trzcinowy i mąkę, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Jeśli masło jest zbyt miękkie, włóż mieszankę do lodówki na 20 minut, a następnie zagnieć ponownie. Równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut.

  • 50g Masło niesolone
  • 50g Cukier trzcinowy
  • 75g Mąka cukiernicza

Etap 4 /7

Wyjmij blaszkę z piekarnika i rozkrusz ciastka łopatką. Mieszanina powinna być krucha. Piecz przez kolejne 5 minut, aby ciastka się skarmelizowały. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie odstaw.

Etap 5 /7

Pokrój dwa pozostawione jabłka na średniej wielkości kostki o bokach 1 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż sygnał termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj masło. Dodaj kostki jabłek i lekko zrumień przez 5 minut. Na koniec dodaj cukier trzcinowy, aby skarmelizować jabłka. Odstaw.

  • 1.3kg Jabłka (Royal Gala lub Golden)
  • 15g Masło niesolone
  • 20g Cukier trzcinowy

Etap 6 /7

W bardzo zimnej misce ubij lekko kremówkę, aby uzyskać konsystencję bardzo delikatnie ubitej śmietany. Dodaj cukier puder i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.

  • 30cl Śmietanka kremówka 30%
  • 15g Cukier puder
  • 1łyżeczka Woda z kwiatów pomarańczy

Etap 7 /7

Nałóż przecier do werynek. Dodaj kopiastą łyżkę ciasteczek. Ułóż skarmelizowane kostki jabłek wokół krawędzi. Na koniec dodaj kleks kremu z wody kwiatowej pomarańczy. Smacznego!

Podobne przepisy

Żaba
1 godz. 9 min.

Dżem z dyni i pomarańczy

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Dżem z dyni i pomarańczy
Tefal
Tefal
10 min.

Zupa z mango i pomarańczy

ratings.NaN

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zupa z mango i pomarańczy
Tefal
Tefal
30 min.

Marmolada z pomarańczy

ratings.NaN

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Marmolada z pomarańczy
Tefal
Tefal
3 godz. 21 min.

Sernik malinowy z wodą różaną

ratings.NaN

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Sernik malinowy z wodą różaną
Tefal
Tefal
24 min.

Tosty francuskie z migdałami i kwiatem pomarańczy

ratings.NaN

Przecier jabłkowo-gruszkowy z wodą kwiatową pomarańczy i ciastkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tosty francuskie z migdałami i kwiatem pomarańczy