Bakłażan na dwa sposoby
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Bakłażan (400 g)
2 łyżka Sosu sojowego
1 łyżeczka Słodkiej papryki
0.5 łyżeczka Kminu rzymskiego
Sól do oprószenia
2 łyżka Oliwy z oliwek
1 Opcja:
Białego sezamu
1 łyżka Posiekanej dymki
0.5 łyżeczka Oleju sezamowego
1 łyżeczka Syropu klonowego
2 Opcja:
Pestek granatu
1 łyżeczka Miodu
Kilka listków mięty lub/i kolendry
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Bakłażana pokrój w słupki. Przełóż je do miski i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek (rozlej po całości, ponieważ jak wylejesz oliwę w jedno miejsce, to wsiąknie tam bardzo szybko), tyle samo sosu sojowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego i oprósz wszystko delikatnie solą. Wymieszaj.
Etap 3 /5
Przygotuj wybrane dodatki. Dymkę drobno posiekaj, granat przekrój na pół i delikatnie przerwij każdą połówkę odsłaniając pestki. Rób to w dużej misce, żeby nie pochlapać całej kuchni. Liście ziół umyj i porwij w palcach.
Etap 4 /5
Rozłóż równomiernie bakłażana na kratce urządzenia i zapiekaj go w 200°C około 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jak duże masz kawałki. Potrząśnij szufladą dwa razy w trakcie przygotowywania.
Etap 5 /5
Upieczonego bakłażana przełóż do jednej miski i dodaj ulubione dodatki z wybranej opcji. Jeśli wykorzystujesz oba warianty – rozłóż go do dwóch miseczek. Podawaj jako przekąskę lub składnik większego posiłku.
