Odwrócone ciasto bananowe z orzechami makadamia
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
420 g Banany
100 g Orzechy makadamia
0.5 Limonka
15 g Masło niesolone
3 łyżeczka Cukier brązowy
2 Jajka
100 g Cukier brązowy
180 g Ricotta
120 g Mąka
1 łyżka Proszek do pieczenia
Sól
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Zdejmij uchwyt Ingenio podczas pieczenia w piekarniku.
Etap 2 /10
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /10
Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Rozkrusz orzechy makadamia. Wyciśnij sok z limonki.
Etap 4 /10
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie jednolicie czerwony. Podgrzej masło. Dodaj cukier brązowy i mieszaj, aż się rozpuści, przez około 30 sekund.
Etap 5 /10
Dodaj banany płaską stroną do dołu. Ułóż je obok siebie. Skrop banany sokiem z limonki.
Etap 6 /10
Posyp orzechami makadamia między bananami i po bokach. Karmelizuj na patelni przez około 4 minuty, a następnie zdejmij z ognia.
Etap 7 /10
Ubij jajka w misce. Dodaj cukier brązowy i ricottę.
Etap 8 /10
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
Etap 9 /10
Wylej mieszankę na banany, używając łopatki. Włóż patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Etap 10 /10
Wyjmij patelnię z piekarnika przy użyciu uchwytu. Nałóż talerz na wierzch ciasta, uważając, aby się nie poparzyć. Mocno trzymaj go jedną ręką, a drugą ręką przechyl patelnię, aby odwrócić ciasto. Podawaj na ciepło.