Bożonarodzeniowa kłoda czekoladowa
- Całkowity czas 2 godz. 14 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
4 Jajka
120 g Cukier
100 g Mąka
20 g Kakao w proszku
200 g Mleczna czekolada
16 g Masło kakaowe
2 łyżka Pralina
100 ml Smietanka
80 g Czekoladowe pralinki
1 Zelatyna
4 Klementynki
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Zrób nadzienie: włóż żelatynę do dużej miski z zimną wodą.
Etap 2 /12
Włóż pralinki czekoladowe i śmietankę do nieprzywierającej formy, piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przelej masę do miski i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie umieść miskę w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Etap 3 /12
Zrób biszkopt: oddziel białka jaj od żółtek. W misce zmieszaj mąkę z kakao w proszku.
Etap 4 /12
W jednym naczyniu ubij białka do zesztywnienia.
Etap 5 /12
W drugim ubij żółtka z cukrem do podwojenia objętości.
Etap 6 /12
Przy pomocy łopatki dodaj mąkę z kakao do żółtek, a następnie stopniowo dodawaj białka.
Etap 7 /12
Ciasto przełóż do formy, rozprowadź łopatką i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 8 /12
Po zakończeniu programu połóż biszkopt na wilgotnym ręczniku i zawiń go w roladę.
Etap 9 /12
Wyjmij z lodówki nadzienie i ubij do uzyskania konsystencji bitej śmietany.
Etap 10 /12
Obierz klementynki, a następnie pokrój je na małe kawałki. Odetnij końce biszkopta.Rozprowadź równomiernie nadzienie na biszkopcie, dodaj małe kawałki klementynek i ponownie zawiń roladę. Umieść ciasto w zamrażarce podczas przygotowywania polewy.
Etap 11 /12
Przygotuj polewę: umieść kawałki mlecznej czekolady w nieprzywierającej formie. RDodaj masło kakaowe i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 12 /12
Wyjmij biszkopt z zamrażarki i polej czekoladą. Posyp pokruszoną praliną i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut przed podaniem.
