Brownie z prażonymi orzechami laskowymi i trzema rodzajami czekolady
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Gorzka czekolada 60% do wypieków
150 g Masło niesolone
2 szt. Jajka
150 g Cukier
1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
1 szczypta Soda oczyszczona
1 szczypta Sól Fleur de Sel
150 g Mąka uniwersalna
100 g Orzechy laskowe
50 g Kropelki z trzech rodzajów czekolady
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój czekoladę i masło na kawałki, włóż je do rondla. Na bardzo małym ogniu rozpuść czekoladę oraz masło, regularnie mieszając je drewnianą łyżką.
Etap 2 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /7
W misce ubij jajka, cukier i wanilię, aż masa stanie się puszysta, następnie dodaj rozpuszczoną mieszankę czekolady i masła. Wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Mieszaj szpatułką, aż ciasto będzie gładkie.
Etap 4 /7
Grubo posiekaj orzechy laskowe i dodaj dwie trzecie do ciasta, razem z dwiema trzecimi kropelek z trzech rodzajów czekolady.
Etap 5 /7
Przelej ciasto na patelnię, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami laskowymi oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 25 minut.
Etap 6 /7
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Etap 7 /7
Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Smacznego!
