Fondantowe ciasto z czereśniami i migdałami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g Wydrylowane czereśnie
100 g Cukier
1 łyżka Rum
160 g Masło
4 Jajka
100 g Cukier
140 g Mąka migdałowa
60 g Mąka pszenna
20 g Płatki migdałowe
1 łyżka Cukier puder
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozgrzej rondel na średnim ogniu, a następnie wsyp czereśnie i cukier. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż czereśnie się skarmelizują. Zdejmij z ognia i dodaj rum. Odstaw na bok i umyj rondel.
Etap 2 /8
Rozpuść masło w małym naczyniu.
Etap 3 /8
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Etap 4 /8
Wymieszaj jajka z cukrem w naczyniu, aż masa będzie gładka. Dodaj roztopione masło. Następnie wsyp mąkę migdałową, mąkę pszenną i dodaj skarmelizowane czereśnie.
Etap 5 /8
Przełóż ciasto do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Etap 6 /8
Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi i piecz przez 35 minut.
Etap 7 /8
Po upieczeniu ciasto ostudź w naczyniu żaroodpornym, a na końcu posyp cukrem pudrem.
Etap 8 /8
Podawaj na ciepło lub całkowicie wystudzone.