Kurczak i bakłażan teriyaki
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Pierś kurczaka bez kości i skóry, pokrojona
2 Bakłażany (około 400 g)
3 łyżka Olej roślinny
2 Ząbki czosnku
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżeczka Imbir mielony
1 Cebula dymka
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Zamarynuj pokrojonego kurczaka w 1 łyżce wody, 1 łyżce oleju roślinnego, 1 łyżce sosu sojowego i 1 łyżeczce imbiru mielonego.
Etap 2 /10
Obierz i pokrój bakłażany.
Etap 3 /10
Posiekaj czosnek i pokrój cebulę dymkę.
Etap 4 /10
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i kawałki bakłażana, wymieszaj i smaż przez 2 minuty, przykrywając pokrywką.
Etap 5 /10
Zdejmij pokrywkę, wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę oleju roślinnego. Kontynuuj smażenie bakłażana przez kolejne 5 minut, przykrywając pokrywką.
Etap 6 /10
Po raz kolejny zdejmij pokrywkę, wymieszaj i dodaj ostatnią łyżkę oleju roślinnego. Smaż bakłażana przez kolejne 2 minuty, przykrywając pokrywką.
Etap 7 /10
Dodaj 2 łyżki wody do bakłażana i gotuj, przykrywając pokrywką, przez 15 minut na średnim ogniu. W połowie czasu gotowania wymieszaj.
Etap 8 /10
Odłóż ugotowane bakłażany do osobnej miski.
Etap 9 /10
Podsmaż zamarynowanego kurczaka przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Etap 10 /10
Dodaj bakłażany, 2 łyżki sosu sojowego i pokrojoną cebulę dymkę do kurczaka. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 3 minuty, mieszając, aby połączyć wszystkie składniki.