Pad thai z kurczakiem
- Całkowity czas 49 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 19 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka Masło orzechowe (40 g)
1 goździk Czosnek
1 łyżeczka Cukier palmowy (7 g)
0.5 Limonka (sok)
4.5 cl Sos sojowy
8 cl Woda
1 łyżka Pasta tamaryndowa (20 g)
6 gałązka Kolendra
0.5 Świeża papryczka chili (lub 1 suszona)
200 g Makaron ryżowy
6 łyżka Olej roślinny
1 filet Filet z kurczaka
100 g Grzyb shiitake
150 g Różyczki brokułów
2 Marchewki
1 Cebula dymka
50 g Prażone i niesolone orzeszki ziemne
4 Kawałki limonki
Akcesoria
Garnek Wok
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Podgrzej wodę w garnku do gotowania makaronu.
Etap 2 /8
W małej misce wymieszaj masło orzechowe, obrany ząbek czosnku, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, wodę, pastę tamaryndową, papryczkę chili i dwie trzecie kolendry. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj wszystko na gładki sos. Odstaw do lodówki.
Etap 3 /8
Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj makaron i gotuj przez 6 minut (czas gotowania może się różnić w zależności od marki i typu makaronu). Po ugotowaniu makaronu odcedź go i schłodź w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź ponownie i umieść w dużej misce wraz z jedną trzecią oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Etap 4 /8
Przygotuj składniki do gotowania w woku. Pokrój filety z kurczaka na paski o grubości 0,5 cm. Odstaw do lodówki. Pokrój grzyby shiitake na równe części. Podziel brokuły na małe różyczki o wielkości około 3 cm. Obierz marchewki i pokrój je w cienkie paski (julienne). Możesz użyć krajalnicy, aby uzyskać bardziej równe kawałki. Pokrój cebulę dymkę na cienkie plasterki.
Etap 5 /8
Podgrzej wok na dużym ogniu i zaczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni przed dodaniem składników. Smaż grzyby shiitake, różyczki brokułów i paski marchewki na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj odrobinę soli i smaż przez 5 minut. Przełóż do małej miski.
Etap 6 /8
Ponownie postaw wok na ogniu i dodaj pozostałą jedną trzecią oleju. Smaż paski kurczaka i cebulę dymkę przez 5 minut, aż lekko się zarumienią.
Etap 7 /8
Dodaj ugotowany makaron i sos orzechowy, smaż przez 3 minuty. Makaron wchłonie sos. Po ugotowaniu dodaj pokrojone warzywa.
Etap 8 /8
Ułóż pad thai na talerzach, dodaj pozostałą kolendrę, prażone orzeszki ziemne i na koniec kawałek limonki. Smacznego!