Ryż z kurczakiem i oliwkami
- Całkowity czas 37 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kostka Kostki rosołowe
50 cl Woda
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
1 Czerwona papryka
300 g Pierś kurczaka
250 g Ryż basmati
1 łyżeczka Papryka mielona
400 g Pokrojone pomidory
85 g Zielona oliwka
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej wodę w rondlu z kostką rosołową z kurczaka. Odstaw.
Etap 2 /6
Obierz i posiekaj cebulę. Obierz i rozgnieć czosnek. Usuń nasiona z czerwonej papryki i pokrój ją w drobną kostkę. Pokrój piersi kurczaka w paski.
Etap 3 /6
Na patelni podsmaż kurczaka z odrobiną oleju przez 3 minuty na średnim ogniu. Od czasu do czasu wymieszaj.
Etap 4 /6
Dodaj cebulę i czosnek. Gotuj przez 3 minuty. Ponownie wymieszaj.
Etap 5 /6
Dodaj ryż i paprykę mieloną. Gotuj kolejne 4 minuty. Wlej gorący bulion i dodaj paprykę. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj przez 5 minut.
Etap 6 /6
Dodaj pokrojone pomidory i oliwki. Przykryj i gotuj przez 15–20 minut, aż ryż będzie miękki i w rondlu nie będzie już płynu.