Krokiety z chorizo
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
80 g Chorizo
40 g Hiszpański ser (queso manchego)
35 g Masło
200 g Mąka
20 cl Mleko
0.5 łyżeczka Papryka mielona
2 Jajka
150 g Bułka tarta
10 cl Olej neutralny
Sól
Pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Pokrój chorizo i ser w drobną kostkę. Odstaw do lodówki.
Etap 2 /10
Rozgrzej garnek na średnim ogniu i rozpuść masło. Zaczekaj, aż Thermo-Signal zrobi się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 3 /10
Dodaj 45 g mąki i dobrze wymieszaj. Wlej połowę mleka i gotuj do zgęstnienia (ok. 5 minut). Następnie dodaj resztę mleka i ponownie zagotuj. W ciągu ok. 2 minut powstanie gęsty, gładki beszamel bez grudek.
Etap 4 /10
Zdejmij z ognia, dodaj chorizo, ser, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Etap 5 /10
Gdy beszamel będzie zimny, nabieraj porcje wielkości dużej łyżki (ok. 50 g). Uformuj kulkę w dłoniach, a następnie spłaszcz i zroluj, aby nadać kształt walca. Przygotuj w ten sposób wszystkie krokiety i wstaw do lodówki.
Etap 6 /10
Panierowanie: 1 miseczka: mąka 2 miseczka: roztrzepane jajka 3 miseczka: bułka tarta
Etap 7 /10
Obtaczaj krokiety kolejno w mące (nadmiar strząśnij), następnie w jajku i w bułce tartej.
Etap 8 /10
Przygotuj tak wszystkie krokiety. Powtórz proces, aby uzyskać podwójną panierkę.
Etap 9 /10
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z olejem. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim włożysz krokiety. Smaż krokiety przez około 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. W razie potrzeby smaż partiami.
Etap 10 /10
Odsącz krokiety na ręczniku papierowym i podawaj gorące.