Chrupiące placki z grillowanych brokułów i sera - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Chrupiące placki z grillowanych brokułów i sera

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Różyczek brokułu

  • 200 g Sera cheddar lub parmezanu

  • Pieprz z młynka

  • 2 łyżka Musztardy francuskiej

  • 1 łyżka Miodu

  • 200 g Jogurtu bałkańskiego

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Brokuły gotujemy. Ser ścieramy na dużych oczkach.

Etap 2 /4

OptiGrill ustawiamy na kolor czerwony w trybie manualnym. Na papierze pergaminowym układamy w małych kupkach starty ser. Na każdą kupkę kładziemy brokuł i na wierzch znów odrobinę sera, na końcu pieprzymy. Przykrywamy papierem i spłaszczamy lekko dociskając. Przekładamy na rozgrzanego grilla, zamykamy pokrywę, dociskamy przez 20 sekund, puszczamy i grillujemy 4 minuty.

Etap 3 /4

Zdejmujemy z grilla, pozostawiamy pod papierem na ok. 1 minutę. W tym czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt bałkański, musztardę francuską i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Etap 4 /4

Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy świeżym koperkiem.