Chrupiące panierowane krewetki w sosie słodko-kwaśnym
- Całkowity czas 23 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Krewetka
100 g Okruchy panko lub klasyczna bułka tarta
2 Jajka
1 łyżeczka Curry w proszku
75 g Mąka
Sól i pieprz
Olej
3 łyżka Ketchup
2 łyżka Ocet jabłkowy
1 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Cukier brązowy
1 łyżka Mąka kukurydziana
1 goździk Czosnek
1 szt. Świeży imbir
10 cl Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj trzy talerze do panierowania krewetek: jeden z mąką, jeden z roztrzepanymi jajkami i proszkiem curry, oraz jeden z bułką tartą. Dopraw mąkę i bułkę tartą solą i pieprzem. Zanurz każdą krewetkę w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej, upewniając się, że każda krewetka jest dobrze pokryta.
Etap 2 /5
Ułóż panierowane krewetki na grillu. Jeśli chcesz, spryskaj krewetki lekko olejem dla uzyskania bardziej chrupiącej tekstury.
Etap 3 /5
Umieść krewetki w urządzeniu i gotuj aż będą złote i chrupiące.
Etap 4 /5
Podczas gdy krewetki się pieką, przygotuj sos słodko-kwaśny. W małym rondlu połącz ketchup, ocet jabłkowy, sos sojowy, cukier brązowy, czosnek, imbir i wodę. Doprowadź do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną w małej ilości wody mąkę kukurydzianą i mieszaj stale, aż sos zgęstnieje. Trzymaj w cieple.
Etap 5 /5
Otwórz uchwyt obiema rękami i ostrożnie wyjmij krewetki z urządzenia. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!