Ciasto bananowo-twarogowe - przepisy Easy fry Silence XL / Essential XL | Tefal
Przepis według Anna

Ciasto bananowo-twarogowe

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 2 Banany

  • 250 g Twarogu

  • 2 Jajka

  • 50 g Cukru

  • 50 g Masła

  • 3 łyżka Kakao

  • 100 g Mąki

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 1 szczypta Soli

  • 0.5 Czekolady (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Banany rozgnieć widelcem.

  • 2 Banany

Etap 2 /6

Dodaj twaróg, cukier, jajka i roztopione masło i wymieszaj na gładka masę (można użyć blendera, ja mieszałam widelcem, stąd też twarogowe grudki w deserze widoczne na zdjęciu).

  • 250g Twarogu
  • 2 Jajka
  • 50g Cukru
  • 50g Masła

Etap 3 /6

Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i całość wymieszaj. Jeśli używasz czekolady - na koniec dodaj roztopione kostki dowolnej czekolady i ponownie wymieszaj.

  • 3łyżka Kakao
  • 100g Mąki
  • 1łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 1szczypta Soli
  • 0.5 Czekolady (opcjonalnie)

Etap 4 /6

Masę wyłóż do formy - u mnie silikonowe forma o wymiarach 18x18cm. Jeśli chcesz - na górę możesz dać pokruszone orzechy lub plastry banana.

Etap 5 /6

Piecz w 160 stopniach przez 30-35minut.

Etap 6 /6

Gotowy deser można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub w inny dowolny sposób.