Ciasto marchewkowe
- Całkowity czas 52 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
150 g Drobno starta marchew
80 g Masło
20 ml Olej roślinny
200 g Cukier brązowy
50 g Płynny miód
50 ml Mleko
2 szt. Jajko
1 łyżeczka Mielony cynamon
1 łyżeczka Mielony imbir
0.5 łyżeczka Mielony kardamon
260 g Mąka 450
20 g Mąka kukurydziana
0.5 saszetka Proszek do pieczenia
50 g Pokrojone orzechy włoskie
300 g Serek Philadelphia
80 g Cukier puder
1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój masło na kawałki, umieść w dużym naczyniu i zmiękcz w mikrofalówce przez kilka sekund.
Etap 2 /6
Dodaj olej, cukier i miód i ubijaj, aż uzyskasz kremową masę. Dodaj mleko, jajka, marchew, cynamon, imbir i kardamon. Wymieszaj szpatułką. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i połowę orzechów włoskich. Wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Pozostałe orzechy włoskie odłóż do dekoracji.
Etap 3 /6
Wlej ciasto do nasmarowanej formy na tartę o średnicy 24 cm.
Etap 4 /6
Umieść formę w urządzeniu i rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /6
Otwórz urządzenie obiema rękoma i wyjmij ciasto z urządzenia. Pozostaw do ostygnięcia w formie przed przełożeniem na ruszt.
Etap 6 /6
Do miski wlej serek, cukier i ekstrakt waniliowy i ubijaj przez 2 do 3 minut, aż będzie kremowy. Rozprowadź krem na ostudzonym cieście i udekoruj pozostałymi orzechami włoskimi.





