Zawijane cynamonki - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zawijane cynamonki

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

2 osób

  • Ciasto:

  • 200 g Mąka do wypieków

  • 30 g Cukier

  • 1 łyżeczka Cynamon

  • 1 szczypta Sól

  • 9 g Świeże drożdże

  • 7.5 cl Mleko pełnotłuste

  • 75 g Całe jajka

  • 30 g Miękkie masło

  • Nadzienie:

  • 80 g Miękkie masło

  • 80 g Cukier brązowy

  • 1 łyżeczka Cynamon

  • 1 Żółtko

  • Polewa:

  • 0.5 Cytryna

  • 30 g Cukier puder

  • 50 g Serek śmietankowy

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Aby przygotować ciasto: umieść mąkę, cukier i cynamon w misce robota kuchennego, sól na jednym boku, a proszek do pieczenia na drugim. Upewnij się, że sól i proszek do pieczenia się nie stykają. Zacznij ugniatać, dodając mleko, a następnie całe jajka. Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Następnie dodaj masło i ponownie ugniataj, aż masło całkowicie się wchłonie, a następnie kontynuuj ugniatanie przez 5 minut.

  • 200g Mąka do wypieków
  • 30g Cukier
  • 1łyżeczka Cynamon
  • 1szczypta Sól
  • 9g Świeże drożdże
  • 7.5cl Mleko pełnotłuste
  • 75g Całe jajka
  • 30g Miękkie masło

Etap 2 /8

Uformuj kulę i umieść ciasto w misce przykrytej wilgotną ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę i 30 minut, najlepiej w temperaturze 25°C, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Etap 3 /8

Wyjmij ciasto i ugniataj ręcznie, aby odgazować ciasto. Aby łatwiej je uformować, umieść je w lodówce na 15 minut.

Etap 4 /8

W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce utrzyj masło z cukrem brązowym i cynamonem. Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 20 cm i rozsmaruj na wierzchu masło cynamonowe. Zwiń ciasto w kształt rolady i schłódź przez 15 minut.

  • 80g Miękkie masło
  • 80g Cukier brązowy
  • 1łyżeczka Cynamon

Etap 5 /8

Wyjmij ciasto w kształcie rolady i pokrój je na sześć plastrów. Umieść 3 plastry w każdej mini foremce do zapiekanek, obok siebie, i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Etap 6 /8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 7 /8

Posmaruj plastry ciasta resztką jajka i piecz przez 25 minut.

  • 1 Żółtko

Etap 8 /8

Aby przygotować polewę: wyciśnij sok z cytryny. Umieść wszystkie składniki w misce i ubijaj przez kilka minut, aż masa będzie gładka. Gdy plastry chałki będą ciepłe lub całkowicie ostudzone, polej je polewą.

  • 0.5 Cytryna
  • 30g Cukier puder
  • 50g Serek śmietankowy