Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pomidory faszerowane cukinią

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    55 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Duże pomidory do farszu

  • 600 g Cukinie

  • 100 g Cebula

  • 1 goździk Czosnek

  • 1 łyżka Świeża kolendra

  • 1 garść Świeża płaskolistna pietruszka

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 szczypta Cukier trzcinowy

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżeczka Ras-el-hanout

  • 2 łyżeczka Suszony tymianek

  • 1 łyżeczka Suszony rozmaryn

  • 1 łyżka Pasta pomidorowa

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.

Etap 2 /10

Nagrzej piekarnik do 180°C.

Etap 3 /10

Odetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż je łyżką (zachowaj miąższ, sok i wierzchołki). Delikatnie posól wnętrze i odwróć je na ręczniku papierowym. Pozostaw do odsączenia na 30 minut.

  • 4 Duże pomidory do farszu

Etap 4 /10

Umyj i osusz cukinie. Pokrój je w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Opłucz i drobno posiekaj kolendrę oraz pietruszkę.

  • 600g Cukinie
  • 100g Cebula
  • 1goździk Czosnek
  • 1łyżka Świeża kolendra
  • 1garść Świeża płaskolistna pietruszka

Etap 5 /10

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny całkowicie zmieni kolor na czerwony. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez 3 minuty.

  • 100g Cebula
  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 6 /10

Dodaj czosnek, miąższ pomidorów, cukinię i cukier. Podsmażaj przez 5 minut, regularnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

  • 600g Cukinie
  • 1goździk Czosnek
  • 1szczypta Cukier trzcinowy
  • Sól, pieprz

Etap 7 /10

Zdejmij z ognia, dodaj ras-el-hanout, kolendrę, pietruszkę, tymianek, rozmaryn i pastę pomidorową.

  • 1łyżka Świeża kolendra
  • 1garść Świeża płaskolistna pietruszka
  • 1łyżeczka Ras-el-hanout
  • 2łyżeczka Suszony tymianek
  • 1łyżeczka Suszony rozmaryn
  • 1łyżka Pasta pomidorowa

Etap 8 /10

Nadziewaj pomidory farszem z cukinii i przykryj je wierzchołkami. Wyłóż pozostałą cukinię na dno patelni. Umieść faszerowane pomidory na wierzchu i wlej odrobinę wody na dno patelni.

Etap 9 /10

Włóż patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz przez 35 minut. Jeśli wierzch zaczyna się za szybko przypiekać, możesz przykryć go papierem do pieczenia.

Etap 10 /10

Zamocuj uchwyt Ingenio i wyjmij patelnię z piekarnika. Podawaj na gorąco.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 3 min.

Faszerowane pomidory z ziołami

ratings.NaN

Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Faszerowane pomidory z ziołami
Tefal
Tefal
2 godz. 15 min.

Pomidory faszerowane po prowansalsku

ratings.NaN

Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Pomidory faszerowane po prowansalsku
Tefal
Tefal
25 min.

Faszerowana cukinia

ratings.NaN

Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Faszerowana cukinia
Tefal
Tefal
1 godz. 20 min.

Faszerowane papryki

ratings.2.8

4 Recenzje

Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Faszerowane papryki
Tefal
Tefal
25 min.

Mięso faszerowane serem

ratings.4.9

6 Recenzje

Pomidory faszerowane cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Mięso faszerowane serem