Pomidory faszerowane cukinią
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Duże pomidory do farszu
600 g Cukinie
100 g Cebula
1 goździk Czosnek
1 łyżka Świeża kolendra
1 garść Świeża płaskolistna pietruszka
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 szczypta Cukier trzcinowy
Sól, pieprz
1 łyżeczka Ras-el-hanout
2 łyżeczka Suszony tymianek
1 łyżeczka Suszony rozmaryn
1 łyżka Pasta pomidorowa
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /10
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /10
Odetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż je łyżką (zachowaj miąższ, sok i wierzchołki). Delikatnie posól wnętrze i odwróć je na ręczniku papierowym. Pozostaw do odsączenia na 30 minut.
Etap 4 /10
Umyj i osusz cukinie. Pokrój je w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Opłucz i drobno posiekaj kolendrę oraz pietruszkę.
Etap 5 /10
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny całkowicie zmieni kolor na czerwony. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez 3 minuty.
Etap 6 /10
Dodaj czosnek, miąższ pomidorów, cukinię i cukier. Podsmażaj przez 5 minut, regularnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 7 /10
Zdejmij z ognia, dodaj ras-el-hanout, kolendrę, pietruszkę, tymianek, rozmaryn i pastę pomidorową.
Etap 8 /10
Nadziewaj pomidory farszem z cukinii i przykryj je wierzchołkami. Wyłóż pozostałą cukinię na dno patelni. Umieść faszerowane pomidory na wierzchu i wlej odrobinę wody na dno patelni.
Etap 9 /10
Włóż patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz przez 35 minut. Jeśli wierzch zaczyna się za szybko przypiekać, możesz przykryć go papierem do pieczenia.
Etap 10 /10
Zamocuj uchwyt Ingenio i wyjmij patelnię z piekarnika. Podawaj na gorąco.