Drożdżówki z twarogu z owocami i kruszonką - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Drożdżówki z twarogu z owocami i kruszonką

Review 4 stars (average)

4 /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 sztuki

  • 250 g Twarogu półtłustego

  • 1 Jajko

  • 1 c Mąki

  • Soli

  • 2 łyżka Cukru lub słodziku (polecam erytrytol)

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • Skórka z ½ cytryny

  • Dowolne owoce (mogą być też mrożone)

  • Kruszonka:

  • 60 g Mąki

  • 30 g Masła

  • 2 łyżka Cukru lub słodziku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem. Dodaj mąkę, sól, cukier/słodzik oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny i zagnieć ciasto.

  • 250g Twarogu półtłustego
  • 1 Jajko
  • 1c Mąki
  • szczypta Soli
  • 2łyżka Cukru lub słodziku (polecam erytrytol)
  • 1łyżeczka Proszku do pieczenia
  • Skórka z ½ cytryny

Etap 2 /6

W drugiej misce wymieszaj mąkę oraz cukier z roztopionym masłem.

  • Kruszonka:
  • 60g Mąki
  • 30g Masła
  • 2łyżka Cukru lub słodziku

Etap 3 /6

Ciasto podziel na 4 kawałki i z każdego uformuj drożdżówkę.

Etap 4 /6

Do air fryer’a włóż kawałek papieru do pieczenia. Ułóż na nim uformowane drożdżówki (piecz partiami). Zrób wgłębienie, dodaj owoce, posyp kruszonką i piecz w 160°C przez ok. 20-25 minut, aż drożdżówki będą przyrumienione.

Etap 5 /6

Przed zjedzeniem ostudź minimum przez 15 minut.

Etap 6 /6

Przechowuj pod przykryciem max. 3 dni.