Ciasteczka a'la dubajska czekolada
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
15 g Kadayif
50 g Pasta pistacjowa
150 g Mąka pszenna
40 g Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
85 g Miękkie masło
75 g Brązowy cukier
1 Ubite jajko
120 g Groszki czekoladowe
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umieść kadayif w misce urządzenia, aby je uprażyć. Rozpocznij pieczenie.
Etap 2 /8
Po upieczeniu pozostaw kadayif do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z pastą pistacjową. Uformuj mieszankę w małe kulki. Odłóż na bok.
Etap 3 /8
Wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia w naczyniu. Odstaw.
Etap 4 /8
Włóż miękkie masło do innego naczynia, dodaj brązowy cukier. Utrzyj do uzyskania bardzo miękkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj jajko do masła i cukru. Powinieneś uzyskać puszystą konsystencję.
Etap 5 /8
Wmieszaj mieszankę mąki za pomocą elastycznej szpatułki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Delikatnie wmieszaj kawałki czekolady.
Etap 6 /8
Uformuj ciasto w kulki o wadze około 65 g, a następnie lekko je spłaszcz. Umieść kulkę kadayif i pistacji w środku każdego spłaszczonego ciasta. Zamknij ciasto wokół kulki kadaiyf, upewniając się, że uszczelniłeś brzegi.
Etap 7 /8
Umieść ciasteczka, zachowując między nimi duże odstępy, w urządzeniu wyposażonym w płytę. Rozpocznij pieczenie.
Etap 8 /8
Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na 5 minut. Smacznego!