Piersi z kaczki z figami i szczypiorkiem
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
50 g Szalotki
4 Figi
10 gałązka Szczypiorek
2 Piersi z kaczki
5 cl Noilly Prat
2 łyżka Płynny miód
0.5 łyżeczka Cynamon
15 cl Bulion drobiowy
Sól, pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Zdejmij uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /9
Obierz i drobno posiekaj szalotki. Opłucz i pokrój figi na ćwiartki. Umyj i drobno posiekaj szczypiorek. Rozgrzej piekarnik do 90°C. Przygotuj piersi z kaczki, usuń tłuszcz i posól. Połóż je skórą do dołu na zimnej patelni.
Etap 3 /9
Smaż aż do zarumienienia, stopniowo usuwając wytopiony tłuszcz za pomocą łyżki.
Etap 4 /9
Odwróć piersi z kaczki i smaż aż do zarumienienia.
Etap 5 /9
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Usuń tłuszcz z patelni. Zdeglasuj soki z pieczenia Noilly Prat.
Etap 6 /9
Dodaj szalotki. Wymieszaj i smaż, aż będą przejrzyste.
Etap 7 /9
Dodaj figi i miód. Gotuj, aż figi częściowo się rozpadną.
Etap 8 /9
Dodaj cynamon i bulion drobiowy. Redukuj przez 5 minut.
Etap 9 /9
Dopraw pieprzem i solą. Pokrój piersi z kaczki w plastry i ułóż je na talerzach. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i podawaj.