Duszona ośmiornica w pomidorach
- Całkowity czas 1 godz. 3 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 sztuk
1 kg Ośmiornicy
6 Łyżek oliwy extra vergine
2 Ząbki czosnku
5 Filecików anchois
Oliwek czarnych lub zielonych
Kaparów
6 Pomidorków cherry
250 ml Passaty pomidorowej (1 szklanka)
1 garść Natki pietruszki (posiekane gałązki do sosu, liście na koniec)
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Z ośmiornicy usuń ząb oraz oczy.
Etap 2 /6
Na szeroką patelnię z wyższym rantem wlej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, fileciki anchois oraz posiekane gałązki pietruszki. Przesmaż na niskim ogniu.
Etap 3 /6
Dodaj oliwki, kapary, pomidorki przekrojone na pół oraz passatę pomidorową. Wymieszaj i zagotuj.
Etap 4 /6
Włóż ośmiornicę, przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut (czas dotyczy 1 kg ośmiornicy).
Etap 5 /6
Wyjmij ośmiornicę na talerz, a sos odparuj na dużym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje.
Etap 6 /6
Podawaj ośmiornicę polaną sosem i posypaną świeżą natką pietruszki.