Prosta chałka - przepisy undefined | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Prosta chałka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

6 osób

  • 15 cl Mleko

  • 30 g Cukier drobny

  • 4 g Świeże drożdże

  • 280 g Mąka do wypieków

  • 15 g Olej roślinny

  • 1 Jajko

  • 3 g Drobna sól

  • 40 g Masło

  • 1 Żółtko

  • 1 łyżka Mleko

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 15cl Mleko
  • 30g Cukier drobny
  • 4g Świeże drożdże
  • 280g Mąka do wypieków
  • 15g Olej roślinny
  • 1 Jajko
  • 3g Drobna sól
  • 40g Masło
  • 1 Żółtko
  • 1łyżka Mleko

Etap 2 /10

Wymieszaj mleko, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.

  • 15cl Mleko
  • 30g Cukier drobny
  • 4g Świeże drożdże

Etap 3 /10

Umieść mąkę, mieszankę mleka/cukru/drożdży, olej, jajko i sól w naczyniu. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj masło. Ugniataj przez kolejne 2 minuty.

  • 15cl Mleko
  • 30g Cukier drobny
  • 4g Świeże drożdże
  • 280g Mąka do wypieków
  • 15g Olej roślinny
  • 1 Jajko
  • 3g Drobna sól
  • 40g Masło

Etap 4 /10

Umieść kulkę ciasta w lekko oprószonej mąką misce.

Etap 5 /10

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

Etap 6 /10

Przełóż ciasto na oprószony mąką stół i uformuj 10 fałd, tworząc kulkę. Umieść kulkę w lekko oprószonej mąką misce.

Etap 7 /10

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

Etap 8 /10

Posmaruj chałkę mieszanką żółtka i mleka.

  • 1 Żółtko
  • 1łyżka Mleko

Etap 9 /10

Pieczenie chleba/chałki.

Etap 10 /10

Wyjmij chałkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.