Prosta chałka
- Całkowity czas 2 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
15 cl Mleko
30 g Cukier drobny
4 g Świeże drożdże
280 g Mąka do wypieków
15 g Olej roślinny
1 Jajko
3 g Drobna sól
40 g Masło
1 Żółtko
1 łyżka Mleko
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Wymieszaj mleko, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /10
Umieść mąkę, mieszankę mleka/cukru/drożdży, olej, jajko i sól w naczyniu. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj masło. Ugniataj przez kolejne 2 minuty.
Etap 4 /10
Umieść kulkę ciasta w lekko oprószonej mąką misce.
Etap 5 /10
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
Etap 6 /10
Przełóż ciasto na oprószony mąką stół i uformuj 10 fałd, tworząc kulkę. Umieść kulkę w lekko oprószonej mąką misce.
Etap 7 /10
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
Etap 8 /10
Posmaruj chałkę mieszanką żółtka i mleka.
Etap 9 /10
Pieczenie chleba/chałki.
Etap 10 /10
Wyjmij chałkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.