Ekspresowy piernik świąteczny - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Ekspresowy piernik świąteczny

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 100 g Posiekanych orzechów

  • 75 g Suszonych śliwek bez pestek, porwanych na mniejsze kawałki

  • 50 g Przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka Imbiru

  • 2 Jajka

  • 2 łyżka Miodu

  • 1.5 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 200 g Mąki

  • 2 łyżka Kakao

  • 5 Łyżek cukru brązowego

  • 5 Łyżek cukru pudru

  • 5 Łyżek oleju

  • 8 -10 łyżek mleka

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Wszystkie składniki (oprócz orzechów i śliwek) połącz za pomocą miksera.

  • 50g Przyprawy do piernika
  • 1łyżeczka Imbiru
  • 2 Jajka
  • 2łyżka Miodu
  • 1.5łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 200g Mąki
  • 2łyżka Kakao
  • 5 Łyżek cukru brązowego
  • 5 Łyżek cukru pudru
  • 5 Łyżek oleju
  • 8 -10 łyżek mleka

Etap 2 /6

Do gotowej masy (jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka) wrzuć orzechy i śliwki i delikatnie wymieszaj.

  • 100g Posiekanych orzechów
  • 75g Suszonych śliwek bez pestek, porwanych na mniejsze kawałki

Etap 3 /6

Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż masę.

  • Forma do ciasta

Etap 4 /6

Do Cook4me włóż formę z ciastem i załóż pokrywę Extra Crisp.

  • Extra Crisp

Etap 5 /6

Ustaw 200 stopni i piecz przez 45 min.

Etap 6 /6

Gotowe ciasto zostaw do ostudzenia i opcjonalnie oblej polewą.