Fińska zupa z łososia
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 Biała część pora
3 Marchew
3 łyżka Oliwa z oliwek
400 g Ziemniaki
1.2 l Bulion rybny
600 g Świeże filety z łososia bez skóry
0.5 pęczek Koperek
20 cl Śmietanka 30%
0.5 sok Ekologiczna cytryna
Sól, pieprz
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj warzywa. Por pokrój w cienkie paski. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 4 cm.
Etap 2 /6
Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodaj por i marchew i smaż przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i bulion rybny. Lekko dopraw solą, przykryj. Gotuj przez 12 minut, wciąż na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane, ale nadal lekko twarde. Sprawdź ich miękkość przy pomocy ostrego końca noża.
Etap 3 /6
W międzyczasie łososia pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Włóż do lodówki. Oderwij liście koperku i drobno je posiekaj.
Etap 4 /6
Gdy warzywa będą ugotowane, dodaj śmietanę do bulionu, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż zacznie delikatnie wrzeć. Wyłącz ogień i dodaj osolone kawałki łososia. Pozostaw na 10 minut do gotowania bez ognia.
Etap 5 /6
Tuż przed podaniem dodaj posiekany koperek i kilka wiórków skórki z cytryny.
Etap 6 /6
Podawaj od razu i delektuj się smakiem.