Chleb czosnkowy
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 40 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Woda
1 łyżka Cukier
1 saszetka Świeże drożdże
250 g Mąka
40 g Oliwa z oliwek
5 g Sól
1 łyżka Pietruszka
2 goździk Czosnek
20 g Parmezan
1 łyżeczka Kwiat soli
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Wymieszaj wodę, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /10
Umieść mąkę, mieszankę wody/cukru/drożdży, połowę oliwy, połowę czosnku, sól i pietruszkę w naczyniu. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty.
Etap 4 /10
Ciasto pozostanie lekko kleiste. Umieść ciasto w lekko oprószonej mąką misce.
Etap 5 /10
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
Etap 6 /10
Na stolnicy posypanej mąką przygotuj 8 płaskich kawałków z ciasta. Uformuj kulki o wadze 40 g.
Etap 7 /10
Lekko posmaruj miskę oliwą i włóż do niej kulki.
Etap 8 /10
Posyp kulki parmezanem, kwiatem soli oraz drugą połową czosnku. Posmaruj pozostałą oliwą.
Etap 9 /10
Pieczenie chleba lub brioszki.
Etap 10 /10
Wyjmij łopatką i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.