Gnocchi z serem gorgonzola i boczkiem
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g gnocchi
150 g ser gorgonzola
200 ml woda
150 g boczek wieprzowy, surowy, dojrzewający w kostkach
1 szczypta sól
3 szczypta pieprz czarny
250 ml Śmietanka 30%
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Na roztopionym maśle smażymy boczek, aż się zarumieni (ok 6 min). Dodajemy gnocchi i razem z boczkiem delikatnie je podsmażamy (ok 1 min).
Etap 2 /3
Po usmażeniu boczku i gnocchi dodajemy 200 ml wody, śmietankę oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość mieszamy dodajemy pieprz oraz szczyptę soli (sól jest opcjonalna, ponieważ ser gorgonzola i boczek same w sobie dodają sporo słoności).
Etap 3 /3
Zamykamy urządzenie i gotujemy pod wysokim ciśnieniem 3 min.
