Gofry kurkowo-chałkowe - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Gofry kurkowo-chałkowe

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 Jajka

  • 100 g Śmietany 18%

  • 3 Kromki chałki (150 g)

  • 150 g Kurek

  • 2 szczypta Soli

  • 1 łyżka Miodu

  • 1 pęczek Szczypiorku

  • 1 Ser camembert

Akcesoria

  • Płyty do gofrów
    Płyty do gofrów
  • Płyty do gofrów XL
    Płyty do gofrów XL

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Do miski wbij jajka, dodaj kwaśną śmietanę i trzy porwane na kawałki kromki chałki. Całość dokładnie wymieszaj, aby chałka wchłonęła masę jajeczną.

  • 2 Jajka
  • 100g Śmietany 18%
  • 3 Kromki chałki (150 g)

Etap 2 /9

Wymień płyty grillowe na płyty do gofrów. Włącz OptiGrill, ustaw tryb ręczny na 180°C i poczekaj, aż się rozgrzeje.

  • Płyty do gofrów
  • Płyty do gofrów XL

Etap 3 /9

W międzyczasie posiekaj kurki.

  • 150g Kurek

Etap 4 /9

Dodaj posiekane kurki do masy chałkowej, dopraw solą.

Etap 5 /9

Na rozgrzaną płytę dodaj odrobinę tłuszczu i wyłóż masę chałkowo-kurkową (gofry nie muszą być równe).

Etap 6 /9

Zamknij grill, lekko dociśnij i ustaw czas na 8 minut.

Etap 7 /9

W trakcie pieczenia gofrów posiekaj szczypiorek.

  • 1pęczek Szczypiorku

Etap 8 /9

Ser camembert pokrój w słupki i obtocz każdy kawałek w posiekanym szczypiorku.

  • 1 Ser camembert

Etap 9 /9

Wyjmij gofry na talerz, ułóż na nich paluszki z sera camembert i delikatnie polej miodem.

  • 1łyżka Miodu