Zapiekanka z zielonej fasolki
- Całkowity czas 1 godz. 17 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 57 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 szt. Cebula
40 g Mąka
2 szt. Jajka
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól
50 g Bułka tarta panko
800 g Zielona fasolka
2 łyżka Oliwa z oliwek
40 g Masło
200 g Pieczarki
2 kawałek Czosnek
40 g Mąka
700 ml Bulion warzywny
1 łyżeczka Zioła suszone
Sól
Pieprz
70 g Ser tarty
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować panierowaną cebulę, rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebule i pokrój je w plastry o grubości 5 mm. Rozdziel każdy plaster na pierścienie różnej wielkości. Posiekaj połamane kawałki - wykorzystasz je do sosu.
Etap 2 /7
Przygotuj dwa talerze do panierki: w pierwszym roztrzep jajka z olejem i solą. Do drugiego wsyp bułkę panko. Zanurz cebulę w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce panko. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.
Etap 3 /7
Aby ugotować zieloną fasolkę, zagotuj duży garnek osolonej wody. Dodaj fasolkę i gotuj przez około 12 minut. Powinna być ugotowana, ale wciąż lekko chrupiąca. Po ugotowaniu odcedź.
Etap 4 /7
W międzyczasie przygotuj sos: rozgrzej olej i masło w garnku. Dodaj pieczarki, czosnek i posiekaną cebulę. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion warzywny. Zwiększ ogień aż do zagotowania i zagęść sos.
Etap 5 /7
Dopraw do smaku, dodaj suszone zioła i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Gdy sos będzie gotowy, dodaj ugotowaną zieloną fasolkę i wymieszaj. Posyp tartym serem i ułóż na wierzchu panierowaną cebulę.
Etap 6 /7
Wstaw garnek (bez pokrywki) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Etap 7 /7
Podawaj od razu po przygotowaniu!
