Zapiekanka z zielonej fasolki - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zapiekanka z zielonej fasolki

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 17 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    57 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 szt. Cebula

  • 40 g Mąka

  • 2 szt. Jajka

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól

  • 50 g Bułka tarta panko

  • 800 g Zielona fasolka

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 40 g Masło

  • 200 g Pieczarki

  • 2 kawałek Czosnek

  • 40 g Mąka

  • 700 ml Bulion warzywny

  • 1 łyżeczka Zioła suszone

  • Sól

  • Pieprz

  • 70 g Ser tarty

Akcesoria

  • Brytfanna
    Brytfanna

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przygotować panierowaną cebulę, rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebule i pokrój je w plastry o grubości 5 mm. Rozdziel każdy plaster na pierścienie różnej wielkości. Posiekaj połamane kawałki - wykorzystasz je do sosu.

  • 1szt. Cebula

Etap 2 /7

Przygotuj dwa talerze do panierki: w pierwszym roztrzep jajka z olejem i solą. Do drugiego wsyp bułkę panko. Zanurz cebulę w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce panko. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.

  • 40g Mąka
  • 2szt. Jajka
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 50g Bułka tarta panko

Etap 3 /7

Aby ugotować zieloną fasolkę, zagotuj duży garnek osolonej wody. Dodaj fasolkę i gotuj przez około 12 minut. Powinna być ugotowana, ale wciąż lekko chrupiąca. Po ugotowaniu odcedź.

  • 800g Zielona fasolka

Etap 4 /7

W międzyczasie przygotuj sos: rozgrzej olej i masło w garnku. Dodaj pieczarki, czosnek i posiekaną cebulę. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion warzywny. Zwiększ ogień aż do zagotowania i zagęść sos.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 40g Masło
  • 200g Pieczarki
  • 2kawałek Czosnek
  • 40g Mąka
  • 700ml Bulion warzywny

Etap 5 /7

Dopraw do smaku, dodaj suszone zioła i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Gdy sos będzie gotowy, dodaj ugotowaną zieloną fasolkę i wymieszaj. Posyp tartym serem i ułóż na wierzchu panierowaną cebulę.

  • 1łyżeczka Zioła suszone
  • Sól
  • 70g Ser tarty

Etap 6 /7

Wstaw garnek (bez pokrywki) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Etap 7 /7

Podawaj od razu po przygotowaniu!