Łosoś w zielonym curry
- Całkowity czas 18 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżka Olej neutralny
2 goździk Czosnek, posiekany
1 łyżeczka Świeżo starty imbir
2 Duże zielone papryki, pokrojone w paski
1 Drobno posiekana cebula
2.5 łyżka Pasta curry zielona
400 g Mleczko kokosowe
1 Limonka (sok i skórka)
200 ml Woda
0.5 łyżeczka Mąka kukurydziana
4 filet Łosoś (po 120 g każdy)
4 Cebulki dymki, cienko pokrojone
4 łyżka Posiekana świeża kolendra
4 łyżeczka Posiekane orzeszki ziemne
Akcesoria
Ruszt 2w1
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ten przepis wymaga użycia rusztu 2w1. Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Dodaj olej, czosnek, imbir, papryki i cebulę do miski.
Etap 3 /6
Smaż przez 2 minuty. Dodaj pastę curry, mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, wodę, mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
Etap 4 /6
Umieść łososia na ruszcie na kratce w górnym położeniu, nad curry.
Etap 5 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Podawaj na gorąco z cebulką dymką, kolendrą i orzeszkami ziemnymi.