Zielona szakszuka - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zielona szakszuka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 38 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    23 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Średni por

  • 1 Mała cukinia

  • 0.5 Cebula dymka

  • 6 g Pietruszka

  • 1 łyżka Świeży szczypiorek

  • 1 łyżka Świeża kolendra

  • 200 g Liście szpinaku

  • 6 g Ser feta

  • 2 Średnie awokado

  • 4 kawałek Chleb na zakwasie

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 15 g Niesolone masło

  • 0.5 łyżeczka Płatki czerwonej papryki chili

  • Sól, pieprz

  • 0.5 Wyciśnięta cytryna

  • 4 Duże jajka

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Umyj pora, przekrój na pół wzdłuż i posiekaj. Umyj i pokrój cukinię na półokręgi. Opłucz i posiekaj cebulę dymkę, pietruszkę, szczypiorek i kolendrę. Opłucz liście szpinaku i odsącz. Pokrusz ser feta. Obierz, usuń pestki i pokrój awokado.

  • 1 Średni por
  • 1 Mała cukinia
  • 0.5 Cebula dymka
  • 6g Pietruszka
  • 1łyżka Świeży szczypiorek
  • 1łyżka Świeża kolendra
  • 200g Liście szpinaku
  • 6g Ser feta
  • 2 Średnie awokado

Etap 2 /9

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik temperatury Thermal-Signal stanie się całkowicie jednolicie czerwony, zanim dodasz składniki.

Etap 3 /9

W międzyczasie posmaruj obie strony każdej kromki chleba niewielką ilością oliwy z oliwek. Opiecz kromki na patelni z każdej strony na chrupko, około 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw.

  • 4kawałek Chleb na zakwasie
  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /9

Następnie rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu, aż się roztopi, ale nie dopuść do zrumienienia. Następnie dodaj pora i płatki chili. Smaż, mieszając, przez 5 minut.

  • 15g Niesolone masło
  • 0.5łyżeczka Płatki czerwonej papryki chili

Etap 5 /9

Dodaj cukinię i cebulę dymkę, a następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.

Etap 6 /9

Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Gotuj szpinak przez około 4 minuty, aż zwiędną. Dodaj świeżą pietruszkę i sok z cytryny i gotuj przez kolejną minutę.

  • Sól, pieprz
  • 0.5 Wyciśnięta cytryna

Etap 7 /9

Zrób 4 małe wgłębienia na patelni i ostrożnie wbij w każde z nich jajko. Dopraw każde jajko solą, pieprzem i szczyptą chili. Smaż przez około 10 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą miały pożądaną konsystencję.

  • Sól, pieprz
  • 4 Duże jajka

Etap 8 /9

Zdejmij patelnię z ognia i posyp potrawę pokruszoną fetą, szczypiorkiem i kolendrą.

Etap 9 /9

Aby podać, nałóż jajko i trochę zielonej szakszuki na kawałek opieczonego chleba, dodając kawałki awokado, szczypiorek i kolendrę.