Grillowane żeberka z sosem barbecue
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
4 łyżka Brązowy cukier
1 łyżeczka Papryka mielona
2 łyżeczka Pieprz cayenne
2 łyżeczka Przyprawa chili
2 łyżeczka Cebula w proszku
1 łyżeczka Ziarna gorczycy
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Suszone oregano
500 g Żeberka wieprzowe
2 łyżka Sos barbecue
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W pojemniku wymieszaj brązowy cukier, paprykę, pieprz cayenne, przyprawę chili, cebulę w proszku, nasiona gorczycy, czosnek w proszku i oregano. Dodaj sól i pieprz. W razie potrzeby pokrój żeberka wieprzowe, aby zmieściły się w urządzeniu. Posmaruj mięso mieszanką przypraw. Umieść mięso w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 2 /6
W połowie pieczenia obróć mięso.
Etap 3 /6
Pięć minut przed zakończeniem pieczenia weź pędzelek i delikatnie posmaruj mięso połową sosu barbecue, aby wchłonęło smak.
Etap 4 /6
Sprawdź stopień wysmażenia mięsa, a w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia, aby osiągnąć preferowany stopień.
Etap 5 /6
Po zakończeniu pieczenia i przed pokrojeniem mięsa odstaw je na bok na pięć minut.
Etap 6 /6
Podawaj ze świeżą sałatą i chrupiącymi batatowymi frytkami, polej pozostałym sosem barbecue.