Grillowane szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym
- Całkowity czas 21 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 6 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 200 g Miąższ ananasa 
- 250 g Miąższ arbuza 
- 65 g Płynny miód 
- 0.5 łyżeczka Wanilia w proszku 
- 1 łyżka Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 
- 1 łyżeczka Starta skórka z cytryny 
- 250 g Czerwone winogrona 
- 110 g Gorzka czekolada 65% 
- 75 ml Woda 
- 75 ml Śmietanka 
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój miąższ ananasa i arbuza w kostkę o grubości 2 cm. Wymieszaj miód, wanilię oraz sok i startą skórkę z cytryny. Dodaj kostki owoców i czerwone winogrona. Wymieszaj i włóż do lodówki, a następnie przystąp do przyrządzania sosu czekoladowego.
Etap 2 /5
Weź nóż i posiekaj czekoladę, a następnie przesyp ją do małej miski. Do małego rondla wlej wodę i śmietanę. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu, wrzuć czekoladę, nie przestając ubijać. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /5
Na szpikulce nadziewaj na zmianę odsączone owoce (około 80 g owoców na szaszłyk).
Etap 4 /5
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach i piecz przez 6 minut, obracając je w połowie pieczenia i polewając marynatą, aby wszystkie boki zrobiły się brązowe.
Etap 5 /5
Podawaj z sosem czekoladowym.






