Kanapka z guacamole
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Do guacamole:
1 Dojrzałe awokado, obrane i pozbawione pestki
0.5 Czerwona cebula, obrana i posiekana
1 łyżka Sok cytrynowy
1 łyżeczka Papryka mielona wędzona
Sól, pieprz
Do kanapki:
2 kawałek Chleb wiejski przekrojony na pół
6 kawałek Bekon wędzony
2 Duże jajka
4 kawałek Ser Edam (lub ser Mimolette)
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj cebulę, sok cytrynowy, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw.
Etap 2 /6
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 3 /6
Grilluj bekon wędzony, aż będzie chrupiący. Odłóż na ręcznik papierowy. Umieść kawałki chleba na tej samej patelni, aby zrumieniły się po obu stronach. Odłóż na bok.
Etap 4 /6
Usmaż jajka na patelni, białka powinny być ścięte, a żółtka płynne. Dopraw solą i pieprzem. Na kilka sekund przed zakończeniem smażenia jajek, połóż plasterek sera na każdym z nich. Odłóż na talerz.
Etap 5 /6
Na 2 kromkach chleba połóż resztę plasterków sera i posmaruj je guacamole. Dodaj grillowany bekon i jajko z serem. Przykryj pozostałymi kromkami chleba.
Etap 6 /6
Podawaj od razu.