Gulasz wołowy na czerwonym winie z rozmarynem - przepisy Cook4Me | Tefal
Gracja Wojtaszewska
Przepis według Gracja Wojtaszewska

Gulasz wołowy na czerwonym winie z rozmarynem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 400 g Wołowiny na gulasz

  • 2 łyżka Oliwy

  • 1 łyżka Masła

  • 1 Biała cebula

  • 1 Marchewka

  • 2 Łodyżki selera naciowego

  • 4 Ząbki czosnku

  • 400 g Brązowych pieczarek

  • 6 Ziemniaków

  • 150 g Zielonego groszku, mrożonego

  • 2 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • Sól i pieprz

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 1 łyżeczka Rozmarynu

  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka Ostrej papryki

  • 2 Liście laurowe

  • 500 ml Bulionu warzywnego lub wołowego

  • 0.5 c Czerwonego wina

  • Do podania: kwaśna śmietana, pieczywo

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Wołowinę pokrój w kostkę.

  • 400g Wołowiny na gulasz

Etap 2 /11

Ziemniaki obierz i pokrój na ósemki (małe wystarczy ziemniaki na ćwiartki).

  • 6 Ziemniaków

Etap 3 /11

Cebulę pokrój w większą kostkę, marchewkę i selera na grubsze plasterki, a pieczarki przekrój na pół. Warzywa nie mogą być w bardzo małych kawałkach, ponieważ wyjdą rozgotowane.

  • 1 Biała cebula
  • 1 Marchewka
  • 2 Łodyżki selera naciowego
  • 400g Brązowych pieczarek

Etap 4 /11

Włącz mocne smażenie. Wlej oliwę, dodaj mięso pokrojone w kostkę i podsmażaj przez 2-3 minuty, a następnie odłóż je na bok.

  • 400g Wołowiny na gulasz
  • 2łyżka Oliwy

Etap 5 /11

Do nagrzanej misy włóż masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklij.

  • 1łyżka Masła
  • 1 Biała cebula

Etap 6 /11

Następnie dodaj selera naciowego, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażaj.

  • 2 Łodyżki selera naciowego
  • 4 Ząbki czosnku
  • 2łyżka Koncentratu pomidorowego

Etap 7 /11

Wlej czerwone wino i podsmażaj, aż alkohol odparuje.

  • 0.5c Czerwonego wina

Etap 8 /11

Następnie do misy dodaj pieczarki, marchewkę, ziemniaki oraz mięso. Wlej bulion, dodaj przyprawy oraz cukier.

  • 400g Wołowiny na gulasz
  • 1 Marchewka
  • 400g Brązowych pieczarek
  • 6 Ziemniaków
  • 1łyżeczka Cukru
  • 1łyżeczka Rozmarynu
  • 1łyżeczka Wędzonej papryki
  • 1łyżeczka Ostrej papryki
  • 2 Liście laurowe
  • 500ml Bulionu warzywnego lub wołowego

Etap 9 /11

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 40 minut.

Etap 10 /11

Po ugotowaniu włącz duszenie. Dodaj groszek i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Jeśli sos wyjdzie za rzadki, dodaj 1 łyżeczkę skrobi wymieszanej z wodą, aby go zagęścić.

  • 150g Zielonego groszku, mrożonego

Etap 11 /11

Zjedz z kwaśną śmietaną i grzankami!

  • Do podania: kwaśna śmietana, pieczywo