Gulasz wołowy na czerwonym winie z rozmarynem
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g Wołowiny na gulasz
2 łyżka Oliwy
1 łyżka Masła
1 Biała cebula
1 Marchewka
2 Łodyżki selera naciowego
4 Ząbki czosnku
400 g Brązowych pieczarek
6 Ziemniaków
150 g Zielonego groszku, mrożonego
2 łyżka Koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz
1 łyżeczka Cukru
1 łyżeczka Rozmarynu
1 łyżeczka Wędzonej papryki
1 łyżeczka Ostrej papryki
2 Liście laurowe
500 ml Bulionu warzywnego lub wołowego
0.5 c Czerwonego wina
Do podania: kwaśna śmietana, pieczywo
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Wołowinę pokrój w kostkę.
Etap 2 /11
Ziemniaki obierz i pokrój na ósemki (małe wystarczy ziemniaki na ćwiartki).
Etap 3 /11
Cebulę pokrój w większą kostkę, marchewkę i selera na grubsze plasterki, a pieczarki przekrój na pół. Warzywa nie mogą być w bardzo małych kawałkach, ponieważ wyjdą rozgotowane.
Etap 4 /11
Włącz mocne smażenie. Wlej oliwę, dodaj mięso pokrojone w kostkę i podsmażaj przez 2-3 minuty, a następnie odłóż je na bok.
Etap 5 /11
Do nagrzanej misy włóż masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklij.
Etap 6 /11
Następnie dodaj selera naciowego, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażaj.
Etap 7 /11
Wlej czerwone wino i podsmażaj, aż alkohol odparuje.
Etap 8 /11
Następnie do misy dodaj pieczarki, marchewkę, ziemniaki oraz mięso. Wlej bulion, dodaj przyprawy oraz cukier.
Etap 9 /11
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 40 minut.
Etap 10 /11
Po ugotowaniu włącz duszenie. Dodaj groszek i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Jeśli sos wyjdzie za rzadki, dodaj 1 łyżeczkę skrobi wymieszanej z wodą, aby go zagęścić.
Etap 11 /11
Zjedz z kwaśną śmietaną i grzankami!
