Domowe gnocchi ze szpinakiem i kremową zupą pomidorową
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ziemniaki z zwartą strukturą
150 g Świeży szpinak
Sól
100 g Mąka do ciasta
2 Żółtka
100 g Pieczarki
1 Cebula
1 goździk Czosnek
1 l Woda
400 g Pokrojone pomidory (1 puszka)
20 cl Śmietanka 30% tłuszczu
Tabasco
30 g Masło
4 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Posiekana pietruszka
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy osiągnie temperaturę, połóż ziemniaki na ruszcie na środkowym poziomie. Piecz przez 50 minut.
Etap 2 /7
W międzyczasie napełnij duży garnek wodą, dodaj sól i zagotuj. Wrzuć szpinak na kilka minut do gotującej się wody. Szybko schłodź go w misce z lodowatą wodą. Odcedź i dokładnie wyciśnij nadmiar wody. Posiekaj nożem i odstaw na bok.
Etap 3 /7
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i obierz je, gdy wciąż są ciepłe. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków (lub dokładnie rozgnieć widelcem). W misce wymieszaj purée ziemniaczane, posiekany szpinak, mąkę, żółtka i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i dość zwarte, ale nie pracuj nad nim zbyt długo. Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i uformuj z niego wałek o średnicy około 2 cm. Nożem pokrój wałek na małe cylindry, a następnie zroluj je w jednolite kulki. Delikatnie przyciśnij je widelcem, obracając je na sobie, aby uformować gnocchi z rowkami. Odstaw je na talerz posypany mąką, uważając, aby nie nakładać gnocchi jedno na drugie, aby się nie spłaszczyły i nie skleiły.
Etap 4 /7
Napełnij duży garnek do trzech czwartych wodą i posól ją. Przygotuj dużą miskę z zimną wodą obok. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć jedną czwartą gnocchi i gotuj przez 3 minuty. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej, a następnie przerwij gotowanie, zanurzając je w misce z zimną wodą. Schłodź je, a następnie odcedź. Powtórz z pozostałymi gnocchi. Po zakończeniu przełóż je do lodówki.
Etap 5 /7
Przygotuj zupę w dużym garnku. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na połowie oliwy, wraz z pokrojonymi na ćwiartki pieczarkami. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj, regularnie mieszając, aby odparować wodę. Gdy pomidory zaczną się karmelizować na dnie, dodaj wodę i śmietankę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj Tabasco. Odstaw na bardzo mały ogień.
Etap 6 /7
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim zaczniesz smażyć składniki. Roztop masło i dodaj gnocchi. Lekko je zrumień. Jeśli to konieczne, możesz dodać odrobinę soli.
Etap 7 /7
Nałóż kremową zupę, a następnie gnocchi równomiernie do płytkich misek. Wykończ danie odrobiną oliwy i posiekaną pietruszką. Smacznego!