Naleśniki z miodem i cytryną
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Mąka
75 g Cukier
0.5 łyżeczka Sól
30 g Niesolone masło
2 Jajka
25 cl Woda
2 cl Woda z kwiatu pomarańczy
25 cl Mleko
3 Cytryny
Olej do smażenia naleśników
12 kawałek Lekko solone masło
12 łyżeczka Płynny miód
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Upewnij się, że usunąłeś rączkę Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /8
Wsyp mąkę, cukier i sól do miski. Rozpuść masło i dodaj je do miski. Dodaj jajka i połowę wody. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Etap 3 /8
Stopniowo dodawaj pozostałą wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i mleko, mieszając przy każdorazowym dodawaniu składników. Otrzymasz rzadkie i gładkie ciasto. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę, jeśli masz wystarczająco dużo czasu.
Etap 4 /8
Pokrój cytryny na ćwiartki.
Etap 5 /8
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Regularnie natłuszczaj patelnię za pomocą ręcznika papierowego.
Etap 6 /8
Wlej małą chochelkę ciasta na patelnię. Obracaj patelnię w okrężnym ruchu, aby rozprowadzić ciasto, i smaż, aż spód naleśnika będzie złocisty i usmażony. Przewróć naleśnika na drugą stronę i odłóż na bok.
Etap 7 /8
Rozpuść kawałek masła. Dodaj trochę wyciśniętego soku z cytryny (1 ćwiartkę cytryny). Dodaj trochę miodu i gotuj, aż masło i miód się rozpuszczą.
Etap 8 /8
Złóż naleśnika w cztery i połóż na talerzu. Podaj pierwszego naleśnika. Postępuj w ten sposób z każdym naleśnikiem i jeśli to konieczne, natłuszczaj patelnię między smażeniem naleśników.