Sos pomidorowy w stylu włoskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sos pomidorowy w stylu włoskim

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 szt. Cebula

  • 3 kawałek Czosnek

  • 2 łyżka Przecier pomidorowy

  • 10 szt. Pomidory

  • 1 łyżeczka Zioła włoskie

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Podgrzej rondel na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Wlej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty, aż się zeszklą.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1szt. Cebula
  • 3kawałek Czosnek

Etap 2 /6

Dodaj przecier pomidorowy i posiekane pomidory, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  • 2łyżka Przecier pomidorowy
  • 10szt. Pomidory
  • Sól

Etap 3 /6

Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Etap 4 /6

Kiedy sos będzie gotowy, przelej go do blendera i zmiksuj na gładką, błyszczącą masę.

Etap 5 /6

Dodaj włoskie zioła i dopraw do smaku.

  • 1łyżeczka Zioła włoskie
  • Sól

Etap 6 /6

Podawaj sos jako dodatek do makaronu lub wykorzystaj do przygotowania sosu bolońskiego.