Sos pomidorowy w stylu włoskim
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 szt. Cebula
3 kawałek Czosnek
2 łyżka Przecier pomidorowy
10 szt. Pomidory
1 łyżeczka Zioła włoskie
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej rondel na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Wlej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty, aż się zeszklą.
Etap 2 /6
Dodaj przecier pomidorowy i posiekane pomidory, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /6
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Etap 4 /6
Kiedy sos będzie gotowy, przelej go do blendera i zmiksuj na gładką, błyszczącą masę.
Etap 5 /6
Dodaj włoskie zioła i dopraw do smaku.
Etap 6 /6
Podawaj sos jako dodatek do makaronu lub wykorzystaj do przygotowania sosu bolońskiego.
