Kluski z makiem z domowym makaronem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kluski z makiem z domowym makaronem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

10 osób

  • Składniki na makaron:

  • 320 g Mąki pszennej tortowej

  • 115 ml Gorącej wody

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • 1 Jajko

  • Soli

  • Pozostałe składniki:

  • 300 g Masy makowej (z puszki)

  • 50 g Skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 50 g Żurawiny suszonej

  • 80 g Ulubionych orzechów (np. nerkowce, włoskie, laskowe, pekan)

  • 150 ml Śmietany 30%

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wykonaj makaron. Umieść mąkę, wodę, olej, jajko i sól w misce lub na stolnicy.

  • 320g Mąki pszennej tortowej
  • 115ml Gorącej wody
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 1 Jajko
  • szczypta Soli

Etap 2 /9

Zagniataj początkowo w misce, a gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite.

Etap 3 /9

Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Etap 4 /9

Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty, podsypując lekko mąką, a następnie pokrój w paski lub inne wybrane kształty.

Etap 5 /9

Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Etap 6 /9

Odcedzony makaron przelej odrobiną oleju.

Etap 7 /9

Do misy Cook4me włóż masę makową, skórkę pomarańczową, żurawinę, orzechy i śmietanę.

  • 300g Masy makowej (z puszki)
  • 50g Skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50g Żurawiny suszonej
  • 80g Ulubionych orzechów (np. nerkowce, włoskie, laskowe, pekan)
  • 150ml Śmietany 30%

Etap 8 /9

Włącz lekkie smażenie na 1,5 minuty (lub do zagotowania składników). Po zagotowaniu wyłącz program i dodaj ugotowany domowy makaron.

Etap 9 /9

Wymieszaj całość. Podawaj na zimno lub gorąco. Przed podaniem możesz polać miodem lub posypać dodatkowymi orzechami.