Kluski z makiem z domowym makaronem
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 osób
Składniki na makaron:
320 g Mąki pszennej tortowej
115 ml Gorącej wody
1 łyżka Oleju roślinnego
1 Jajko
Soli
Pozostałe składniki:
300 g Masy makowej (z puszki)
50 g Skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 g Żurawiny suszonej
80 g Ulubionych orzechów (np. nerkowce, włoskie, laskowe, pekan)
150 ml Śmietany 30%
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wykonaj makaron. Umieść mąkę, wodę, olej, jajko i sól w misce lub na stolnicy.
Etap 2 /9
Zagniataj początkowo w misce, a gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite.
Etap 3 /9
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Etap 4 /9
Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty, podsypując lekko mąką, a następnie pokrój w paski lub inne wybrane kształty.
Etap 5 /9
Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Etap 6 /9
Odcedzony makaron przelej odrobiną oleju.
Etap 7 /9
Do misy Cook4me włóż masę makową, skórkę pomarańczową, żurawinę, orzechy i śmietanę.
Etap 8 /9
Włącz lekkie smażenie na 1,5 minuty (lub do zagotowania składników). Po zagotowaniu wyłącz program i dodaj ugotowany domowy makaron.
Etap 9 /9
Wymieszaj całość. Podawaj na zimno lub gorąco. Przed podaniem możesz polać miodem lub posypać dodatkowymi orzechami.
