Koperty z ciasta francuskiego - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Koperty z ciasta francuskiego

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

15 sztuki

  • 1 Rolka ciasta francuskiego

  • 250 g Twarogu półtłustego

  • 1 Małe jabłko

  • 1 łyżka Śmietany 18%

  • 1 Cukier wanilinowy

  • Cynamonu

  • Cukier puder do posypania

  • Jajko

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 1 Rolka ciasta francuskiego
  • 250g Twarogu półtłustego
  • 1 Małe jabłko
  • 1łyżka Śmietany 18%
  • 1 Cukier wanilinowy
  • szczypta Cynamonu
  • Cukier puder do posypania

Etap 2 /5

W niewielkiej misce wymieszaj twaróg, łyżkę śmietany oraz cukier wanilinowy. Rozdrobnij ser dokładnie, np. widelcem. Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i posyp cynamonem.

Etap 3 /5

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Najpierw nożem przejedź w poziomie krojąc paski, a następnie poprowadź nóż pionowo tworząc kratkę. Na każdy kwadracik nałóż niewielką łyżeczkę sera i trochę jabłek. Złap dwa rogi po skosie i zaciśnij je, następnie złap kolejne dwa rogi i doklej je do poprzednich dociskając z wyczuciem. Boków nie musisz zalepiać. Otwory które zostaną gdzieniegdzie w niczym nie przeszkadzają.

Etap 4 /5

Ułóż koperty na kratce urządzenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz od 21 do 23 minut. Po 20 minutach zacznij już sprawdzać swoje ciasteczka, aby nic nie przypalić. Tryb manualny: 180°C, 23 minuty.

Etap 5 /5

Gotowe przestudź chwilę na kratce, a następnie oprósz wszystkie cukrem pudrem. Zajadaj jeszcze lekko ciepłe. Takie są najpyszniejsze.