Kotlet po bolońsku
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Masła
4 Plastry udźca cielęcego
8 Mąki pszennej
2 Jajka
8 Łyżek bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
4 Plastry prosciutto crudo
2 Garście startego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka, rozkłóć je ze szczyptą soli i pieprzu, do trzeciego wsyp bułkę tartą.
Etap 2 /5
Plastry cielęciny delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Etap 3 /5
Na patelni rozgrzej masło. Ułóż kotlety i smaż na średnim ogniu, aż spód nabierze złotobrązowego koloru. Odwróć na drugą stronę.
Etap 4 /5
Na każdym kotlecie połóż plaster prosciutto i posyp startym serem. Przykryj pokrywką na 1 minutę.
Etap 5 /5
Zdejmij pokrywkę, dolej pół chochli wrzątku, ponownie posyp serem i przykryj na kolejne 2 minuty. Smacznego!