Kotlet po bolońsku - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Kotlet po bolońsku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 łyżka Masła

  • 4 Plastry udźca cielęcego

  • 8 Mąki pszennej

  • 2 Jajka

  • 8 Łyżek bułki tartej

  • Sól i pieprz do smaku

  • 4 Plastry prosciutto crudo

  • 2 Garście startego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka, rozkłóć je ze szczyptą soli i pieprzu, do trzeciego wsyp bułkę tartą.

  • 8 Mąki pszennej
  • 2 Jajka
  • 8 Łyżek bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 2 /5

Plastry cielęciny delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  • 4 Plastry udźca cielęcego

Etap 3 /5

Na patelni rozgrzej masło. Ułóż kotlety i smaż na średnim ogniu, aż spód nabierze złotobrązowego koloru. Odwróć na drugą stronę.

  • 3łyżka Masła

Etap 4 /5

Na każdym kotlecie połóż plaster prosciutto i posyp startym serem. Przykryj pokrywką na 1 minutę.

  • 4 Plastry prosciutto crudo
  • 2 Garście startego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano

Etap 5 /5

Zdejmij pokrywkę, dolej pół chochli wrzątku, ponownie posyp serem i przykryj na kolejne 2 minuty. Smacznego!