Kotlety z bakłażanów - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kotlety z bakłażanów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 g Każdy

  • 50 g Bułki tartej

  • 50 g Mąki pszennej

  • 1 Jajko

  • 2 szczypta Pieprzu

  • 2 szczypta Soli

  • 2 szczypta Słodkiej papryki (lub/i inne ulubione przyprawy)

  • 2 szczypta Czosnku granulowanego

  • 3 łyżka Oliwy z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 2g Każdy
  • 50g Bułki tartej
  • 50g Mąki pszennej
  • 1 Jajko
  • 2szczypta Pieprzu
  • 2szczypta Soli
  • 2szczypta Słodkiej papryki (lub/i inne ulubione przyprawy)
  • 2szczypta Czosnku granulowanego
  • 3łyżka Oliwy z oliwek

Etap 2 /8

Bakłażany umyj pod bieżącą wodą. Nie usuwaj „ogonków”. Każdego z nich posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek.

  • 2g Każdy

Etap 3 /8

Piecz bez odwracania 20 minut w 190°C.

Etap 4 /8

Podpieczone bakłażany wyjmij na talerz. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie przetnij delikatnie wzdłuż i zdejmij z nich skórę. Nie powinno do stanowić żadnego problemu. Później zgnieć każdą sztukę używając do tego widelca, bądź spodu szklanki czy kubka. Uważaj tylko, żeby ich nie porozrywać.

Etap 5 /8

Teraz każdy kawałek dopraw wg uznania, np. obsypując solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i/lub innymi, ulubionymi przyprawami.

  • 2szczypta Pieprzu
  • 2szczypta Soli
  • 2szczypta Słodkiej papryki (lub/i inne ulubione przyprawy)
  • 2szczypta Czosnku granulowanego

Etap 6 /8

Następnie panieruj jak klasyczne kotlety – najpierw w mące (strzepuj jej nadmiar), następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.

  • 50g Bułki tartej
  • 50g Mąki pszennej
  • 1 Jajko

Etap 7 /8

Kratkę frytkownicy posmaruj oliwą z oliwek. Gotowe „kotlety” przełóż do urządzenia i polej delikatnym strumieniem oliwy.

Etap 8 /8

Piecz kolejne 20 minut w 190°C. Nie musisz ich odwracać w trakcie pieczenia.