Kotlety z bakłażanów
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 g Każdy
50 g Bułki tartej
50 g Mąki pszennej
1 Jajko
2 szczypta Pieprzu
2 szczypta Soli
2 szczypta Słodkiej papryki (lub/i inne ulubione przyprawy)
2 szczypta Czosnku granulowanego
3 łyżka Oliwy z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /8
Bakłażany umyj pod bieżącą wodą. Nie usuwaj „ogonków”. Każdego z nich posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek.
Etap 3 /8
Piecz bez odwracania 20 minut w 190°C.
Etap 4 /8
Podpieczone bakłażany wyjmij na talerz. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie przetnij delikatnie wzdłuż i zdejmij z nich skórę. Nie powinno do stanowić żadnego problemu. Później zgnieć każdą sztukę używając do tego widelca, bądź spodu szklanki czy kubka. Uważaj tylko, żeby ich nie porozrywać.
Etap 5 /8
Teraz każdy kawałek dopraw wg uznania, np. obsypując solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i/lub innymi, ulubionymi przyprawami.
Etap 6 /8
Następnie panieruj jak klasyczne kotlety – najpierw w mące (strzepuj jej nadmiar), następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Etap 7 /8
Kratkę frytkownicy posmaruj oliwą z oliwek. Gotowe „kotlety” przełóż do urządzenia i polej delikatnym strumieniem oliwy.
Etap 8 /8
Piecz kolejne 20 minut w 190°C. Nie musisz ich odwracać w trakcie pieczenia.
