Lasagne Spanakopita - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne Spanakopita

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 26 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 6 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 porcje

  • 105 g Orzeszki piniowe

  • 450 g Feta

  • 450 g Ricotta

  • 6 łyżka Oliwa z oliwek

  • 3 łyżka Oregano

  • 6 łyżka Świeża natka pietruszki, drobno posiekana

  • 3 goździk Czosnek

  • 1.2 kg Posiekany szpinak (z puszki lub mrożony)

  • 150 g Masło

  • 75 g Mąka

  • 990 g Mleko odtłuszczone

  • 210 g Starty parmezan

  • 300 g Tarta mozzarella

  • Sól pieprz

  • 27 liść Lasagna

  • Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Umieść orzeszki piniowe na patelni z powłoką nieprzywierającą i piecz przez 6 minut na programie zgodnie ze wskazanym czasem. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

  • 105g Orzeszki piniowe

Etap 2 /8

W międzyczasie do miski wkruszamy ser feta i dodajemy ricottę. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać w miarę gładki krem. Dolej oliwę i ponownie wymieszaj.

  • 450g Feta
  • 450g Ricotta
  • 6łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /8

Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki. Wmieszać posiekany szpinak. Na koniec dodaj orzeszki piniowe i odstaw.

  • 105g Orzeszki piniowe
  • 3goździk Czosnek
  • 1.2kg Posiekany szpinak (z puszki lub mrożony)

Etap 4 /8

Zrób sos beszamelowy: Rozpuść masło w rondlu. Gdy masło będzie już gorące, cały czas ubijając dodajemy mąkę. Zasmażkę gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodajemy mleko cały czas ubijając. Gotuj przez 6 minut. Zdejmij z ognia, dodaj starty parmezan, dopraw i dobrze wymieszaj.

  • 150g Masło
  • 75g Mąka
  • 990g Mleko odtłuszczone
  • 210g Starty parmezan
  • Sól pieprz

Etap 5 /8

Skrop dno nieprzywierającej patelni olejem i połóż 9 arkuszy ciasta, aby przykryć dno patelni. Nasmaruj obficie warstwą kremu szpinakowego i przykryj warstwą sosu beszamelowego. Przykryj 9 arkuszami ciasta na lasagne i powtórz proces. Dodaj 9 ostatnie płaty ciasta i posmaruj resztą sosu beszamelowego.

  • 27liść Lasagna
  • Oliwa z oliwek

Etap 6 /8

Posyp startą mozzarellą.

  • 300g Tarta mozzarella

Etap 7 /8

Gotuj w programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

Etap 8 /8

Po ugotowaniu odstaw na 10 minut przed podaniem.