Lasagne Spanakopita
- Całkowity czas 1 godz. 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
3 porcje
105 g Orzeszki piniowe
450 g Feta
450 g Ricotta
6 łyżka Oliwa z oliwek
3 łyżka Oregano
6 łyżka Świeża natka pietruszki, drobno posiekana
3 goździk Czosnek
1.2 kg Posiekany szpinak (z puszki lub mrożony)
150 g Masło
75 g Mąka
990 g Mleko odtłuszczone
210 g Starty parmezan
300 g Tarta mozzarella
Sól pieprz
27 liść Lasagna
Oliwa z oliwek
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umieść orzeszki piniowe na patelni z powłoką nieprzywierającą i piecz przez 6 minut na programie zgodnie ze wskazanym czasem. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 2 /8
W międzyczasie do miski wkruszamy ser feta i dodajemy ricottę. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać w miarę gładki krem. Dolej oliwę i ponownie wymieszaj.
Etap 3 /8
Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki. Wmieszać posiekany szpinak. Na koniec dodaj orzeszki piniowe i odstaw.
Etap 4 /8
Zrób sos beszamelowy: Rozpuść masło w rondlu. Gdy masło będzie już gorące, cały czas ubijając dodajemy mąkę. Zasmażkę gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodajemy mleko cały czas ubijając. Gotuj przez 6 minut. Zdejmij z ognia, dodaj starty parmezan, dopraw i dobrze wymieszaj.
Etap 5 /8
Skrop dno nieprzywierającej patelni olejem i połóż 9 arkuszy ciasta, aby przykryć dno patelni. Nasmaruj obficie warstwą kremu szpinakowego i przykryj warstwą sosu beszamelowego. Przykryj 9 arkuszami ciasta na lasagne i powtórz proces. Dodaj 9 ostatnie płaty ciasta i posmaruj resztą sosu beszamelowego.
Etap 6 /8
Posyp startą mozzarellą.
Etap 7 /8
Gotuj w programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 8 /8
Po ugotowaniu odstaw na 10 minut przed podaniem.