Mininaleśniki z krewetkami i szalotką - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Mininaleśniki z krewetkami i szalotką

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 29 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    4 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 100 ml Mleko

  • 1 szt. Jajko

  • 75 g Mąka pszenna

  • 1 łyżka Cukier do wypieków

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 szczypta Sól

  • 150 g Serek śmietankowy

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Szczypiorek, posiekany

  • Sól

  • 12 szt. Krewetki surowe

  • 2 szt. Szalotki

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 0.5 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 0.5 łyżeczka Papryka wędzona

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 szt. Zielona cebulka

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.

  • 100ml Mleko
  • 1szt. Jajko
  • 75g Mąka pszenna
  • 1łyżka Cukier do wypieków
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1szczypta Sól

Etap 2 /9

Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-signal zmieni kolor na czerwony.

Etap 3 /9

Lekko natłuść patelnię, a następnie wlej porcję ciasta, formując naleśniczki o średnicy około 6 cm.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /9

Po kilku minutach sprawdź, czy naleśniczki są upieczone, a następnie przewróć je na drugą stronę. Przełóż na talerz i kontynuuj smażenie, aż wykorzystasz całe ciasto.

Etap 5 /9

Przygotuj sos. W misce wymieszaj wszystkie składniki, wstaw do lodówki.

  • 150g Serek śmietankowy
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Szczypiorek, posiekany
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /9

Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj składniki i zamarynuj krewetki.

  • 12szt. Krewetki surowe
  • 2szt. Szalotki
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 0.5łyżeczka Czosnek w proszku
  • 0.5łyżeczka Papryka wędzona
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 7 /9

Gdy naleśniki będą gotowe, na tej samej, wciąż gorącej, patelni obsmażaj zamarynowane krewetki przez 4 minuty.

  • 12szt. Krewetki surowe
  • 2szt. Szalotki
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 0.5łyżeczka Czosnek w proszku
  • 0.5łyżeczka Papryka wędzona
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 8 /9

Na koniec skomponuj. Na każdy mininaleśnik nałóż łyżkę sosu, ułóż na nim krewetki, całość posyp posiekaną zieloną cebulką.

  • 1szt. Zielona cebulka

Etap 9 /9

Podawaj od razu po przygotowaniu!