Mininaleśniki z krewetkami i szalotką
- Całkowity czas 29 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 ml Mleko
1 szt. Jajko
75 g Mąka pszenna
1 łyżka Cukier do wypieków
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
150 g Serek śmietankowy
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Szczypiorek, posiekany
Sól
12 szt. Krewetki surowe
2 szt. Szalotki
1 łyżka Sos sojowy
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Papryka wędzona
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 szt. Zielona cebulka
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Etap 2 /9
Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-signal zmieni kolor na czerwony.
Etap 3 /9
Lekko natłuść patelnię, a następnie wlej porcję ciasta, formując naleśniczki o średnicy około 6 cm.
Etap 4 /9
Po kilku minutach sprawdź, czy naleśniczki są upieczone, a następnie przewróć je na drugą stronę. Przełóż na talerz i kontynuuj smażenie, aż wykorzystasz całe ciasto.
Etap 5 /9
Przygotuj sos. W misce wymieszaj wszystkie składniki, wstaw do lodówki.
Etap 6 /9
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj składniki i zamarynuj krewetki.
Etap 7 /9
Gdy naleśniki będą gotowe, na tej samej, wciąż gorącej, patelni obsmażaj zamarynowane krewetki przez 4 minuty.
Etap 8 /9
Na koniec skomponuj. Na każdy mininaleśnik nałóż łyżkę sosu, ułóż na nim krewetki, całość posyp posiekaną zieloną cebulką.
Etap 9 /9
Podawaj od razu po przygotowaniu!
